Algemeen

‘Rotary in actie’-puzzel voorkomt plastic in zee

- advertentie -

Winschoten – Rotary Winschoten speelt in op de puzzelrage tijdens de Corona-crisis. De club verkoopt voor het eerst een speciaal in de populaire Jan van Haasteren-stijl ontworpen ‘Rotary in actie’-puzzel. De opbrengst ervan gaat naar de ontwikkeling en plaatsing van een Bubble Barrier van The Great Bubble Barriereen bellenscherm dat met luchtbellen plastic in de rivieren tegenhoudt en afvangt, voordat het de Noordzee instroomt. Jaarlijks verdwijnt er wereldwijd ruim acht miljard kilo plastic afval in de zeeën en oceanen, waarvan 80% vanuit rivieren komt.

- advertentie -

‘Juist in deze Corona-tijd zijn we ons extra bewust van het belang van een goede gezondheid. Die heeft alles te maken met onze voeding en daarmee met onze omgeving. Doordat in alle plankton, de basis van onze voedselketen, al plastic zit, eten we twee kilo plastic per jaar. Dat is natuurlijk niet gezond én niet goed voor het milieu. Wij willen met onze steun aan End Plastic Soup, het wereldwijde initiatief van Rotary, daar verandering in brengen’, zegt Freerk Potze, voorzitter Rotaryclub Winschoten. Daarmee sluit de club aan bij het onlangs gelanceerde nieuwe aandachtsgebied van Rotary International: Supporting the Environment.

Think global, act local
Gert-Jan van Dommelen, co-founder EndPlasticSoup, is groot voorstander van lokale initiatieven. ‘Think global, act local. Dat is ons uitgangspunt. Dat geldt zowel voor de Bubble Barrier, die we eerst in Nederland, daarna in Europa en tot slot wereldwijd testen, als voor deze puzzel. Ik voorzie dat na een boost in Nederland, de puzzel wereldwijd, zeker bij Rotarians maar ook daarbuiten, in de smaak gaat vallen.’ De actie past volgens Van Dommelen bij EndPlasticSoup omdat deze concreet bijdraagt aan duurzaamheid. ‘Onze ambitie is om in 2050 geen plastic afval meer te hebben in de oceanen, zeeën en op het land. Daarbij hanteren we drie uitgangspunten; je kunt zelf nú in actie komen, we doen het stap voor stap, en we doen het samen.’

(Lees verder onder de foto)

Foto: Ingezonden

Drie zeilsters en surfer
The Great Bubble Barrier is van oorsprong een idee van drie zeilsters en een surfer. Co-founder Francis Zoet is een van hen. ‘Wij zagen de enorme hoeveelheid plastic die er ronddrijft in de Nederlandse rivieren en daar wilden we iets aan doen. Met gebruik van

luchtbellen uit een geperforeerde buis die diagonaal op de bodem van de rivier ligt, drijft het plastic naar het wateroppervlak. Vervolgens drijft het naar het opvangsysteem aan de oever, waar het wordt opgeslagen en uit het water wordt verwijderd.’

Het Bubble Barrier systeem is vis-vriendelijk en hindert schepen niet. De eerste Bubble Barrier voor de lange termijn is eind 2019 in het Westerdok van Amsterdam gelegd. ‘Plastic in water is een ingewikkeld onderwerp, want wie is er verantwoordelijk voor? Producenten, consumenten, gemeenten, waterschappen? Op een of andere manier is dat iedereen. We zijn dan ook erg blij dat ook de Rotary zich hiervoor wil inzetten!’

Gouden Rotary-logo
De puzzel van 1000 stukjes is te bestellen via: https://www.rotary.nl/winschoten/puzzel/ . In een van de dozen zit een gouden Rotary-logo verpakt. Wie dit aantreft, ontvangt 500 euro om te besteden aan een goed doel naar eigen keuze.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button