Algemeen

Biomassa-installatie volgende week in bedrijf voor nieuwe test

- advertentie -

Winschoten – Volgende week woensdag, donderdag en vrijdag gaat de biomassa-installatie in Winschoten weer aan omdat er opnieuw wordt getest en een onderzoek wordt gedaan. Het college heeft afgelopen week buurtbewoners bijgepraat over het plan en waarom de installatie gedurende 3 dagen weer aan gaat.

- advertentie -

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zegt hierover: “Ik snap dat de test voor onrust bij bewoners zorgt. Wij hebben ook buikpijn van dit dossier. Dit is niet wat het college en de raad in 2018 voor ogen hadden toen ze hier mee instemden. Maar we moeten we ons wel aan de wetten en spelregels houden die we in Nederland én in onze raad hebben afgesproken. We moeten het bedrijf een nieuwe kans geven om te onderzoeken of ze aan de gestelde normen kunnen voldoen.”

“Daarom vindt deze nieuwe meting plaats. Ik had ook liever gehad dat het niet nodig was, maar zo werkt het nu eenmaal. Tijdens de bewonersbijeenkomst hebben we dit ook uitgebreid besproken én de bewoners die gedurende die dagen niet thuis willen zijn voor zowel overdag als ’s nachts een plek aangeboden om te zijn.”

Zij vervolgt: “Naast de testen en uitslagen, hebben we sowieso al afgesproken dat we met de raad in gesprek gaan over wat we in Oldambt willen met biomassa in het algemeen én specifiek met de twee installaties bij de beide overdekte zwembaden. Het kan best zijn dat de raad besluit, ook als de installaties wel blijken te voldoen, dat ze nu en in de toekomst geen biomassa meer willen. Maar dat is echt een keuze van de raad. Daar gaan wij als college niet over.”

Extra raadsvergadering
Aanstaande dinsdag 25 augustus is er over dit onderwerp een extra raadsvergadering. De raad wil dan met het college in gesprek over onder meer het testen van de biomassa-installatie, dus nog voordat de tweede test plaatsvindt. Het is de bedoeling om op een ander moment een fundamentele discussie in de raad te voeren over duurzaamheid in het algemeen en biomassa in het bijzonder.

Live meekijken
In verband met corona mag er geen publiek aanwezig zijn in de raadszaal, maar de raadsvergadering is wel live vanuit huis te kijken. Dit kan via deze link. Onder het kopje agendabundel start even voor 20.00 uur de uitzending.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button