Incidenten

Ruim 40 procent minder inbraken in Groningen tijdens corona

Groningen – Van maart tot en met augustus 2020 vonden er in Nederland in totaal 19.311 inbraken plaats in woningen en schuren. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit een afname van 18 procent. In de provincie Groningen nam het totaal aantal inbraken af met 41,2 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van de meest recente politiedata.

- advertentie - 

Grotere afname inbraken dan in Nederland
In de periode maart tot en met augustus 2020 werden er in Groningen in totaal 441 inbraken geregistreerd. Dit is een afname van meer dan 40 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. De meeste inbraken binnen de provincie vonden plaats in Groningen (227), Midden-Groningen (40) en Stadskanaal (28). De gemeenten in de provincie Groningen waar juist het minst vaak werd ingebroken zijn Pekela (3), Appingedam (4) en Loppersum (5).

Lees ook: Tips om woninginbraak te voorkomen

Opmerkelijke gemeenten binnen Groningen
Binnen de provincie Groningen viel de gemeente Pekela positief op: hier daalde het aantal inbraken met 81,3 procent van 16 naar 3. De gemeente Oldambt had relatief gezien de hoogste stijging in het aantal inbraken (+28,6 procent); van 21 naar 27 inbraakincidenten.

Open schuurdeur een risico
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. “Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Tags
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close
Open chat
Tip ons!