Opinie en verhaal

Opinie: Bond van Oldambtster Belastingbetalers over voorgenomen sloop gemeentehuis Oldambt in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Op 8 juli 2019 besloot de Oldambtster gemeenteraad om het  gemeentehuis aan de Johan Modastraat in Winschoten grotendeels te slopen en te vervangen door een nieuw gebouw. Het historische deel blijft staan, maar de aanbouw uit de jaren 70 wordt gesloopt. Een deel van de U-vormige nieuwbouw komt op het terrein naast de Hema.

- advertentie -

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder. De inzichten veranderen al naar gelang de waan van de dag. Het corona-gedoe is ineens aanleiding om de plannen tegen het licht te houden. Ook is men er op het gemeentehuis eindelijk achter gekomen dat samenwerking met de Hema toch niet zo’n goed idee is. Met belastinggeld de bovenverdieping van de Hema ombouwen tot vergaderruimtes en een raadszaal is ronduit dom. De huidige raadszaal aan de Havenkade is een paar jaar geleden verbouwd voor € 156.00,-. Die investering is nog niet eens afgeschreven.

In een artikel voorafgaand aan de beslissende raadsvergadering schreef de “Bond van Oldambtster Belastingbetalers” (BOB) dat het plan aan alle kanten rammelde en slecht onderbouwd was. Los daarvan bleef het bijzonder dat een raadsmeerderheid de olifant in de kamer niet wilde zien, namelijk ambtenaren die een voorstel moeten schrijven over een nieuw gemeentehuis waarin zij zelf komen te werken. Het eindresultaat laat zich raden.  Alleen dat argument zou al voldoende reden moeten zijn voor een onafhankelijk onderzoek naar de nieuwbouw door bijvoorbeeld een Rekenkamer.

Maar volgens diezelfde raadsmeerderheid kan zoiets ook prima achteraf.

Een ander minstens zo belangrijk punt waar men niet naar wil kijken, is een mogelijke herindeling. Het is niet de vraag of er een herindeling komt, maar wanneer. Om nu minimaal 25 miljoen euro in een nieuw gebouw te steken waarvan je niet weet wat er op termijn mee gaat gebeuren, is dan ook uiterst kortzichtig. Het bedrag moet wel in 40 jaar worden afgelost.
De extra jaarlijkse kosten van de nieuwbouw bedragen minstens 120.000 euro, terwijl het voor de burgers geen toegevoegde waarde heeft.

De argumenten van de voorstanders zijn door BOB uitgewerkt in twee artikelen, inclusief geluidsfragmenten, zodat niemand kan zeggen “ich habe es nicht gesagt”.

Link naar deel 1 staat hier.

Gert van der Laan schrijft artikelen voor zijn website De Bond van Oldambtster Belastingbetalers.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button