Cultuur

Te gast bij…Ingrid Kruize

Bad Nieuweschans- In de serie, ”Te gast bij…”, ontmoet OldambtNu.nl cultuurliefhebbers die hun passie willen delen aan groot publiek. We horen graag wat er in Oldambt leeft op het gebied van kunst, cultuur en muziek. We zijn op zoek naar mensen die iets willen vertellen over hun passie op het gebied van kunst en cultuur!

- advertentie - 

Ben jij, of ken je iemand die gepassioneerd is en hierover wil vertellen? Organiseer je iets op dit gebied? Wij horen het graag! Je kunt een reactie mailen naar redactie@oldambtnu.nl.


Vandaag een gast met een mooie missie….Ik ben te gast bij Ingrid Kruize in haar sfeervolle huiskamer in Bad Nieuweschans. Uit alles in haar huis blijkt de liefde voor het theater. Ingrid is theaterdocent bij werktheater “Moi” in Groningen. “Moi” als in de Groninger groet, maar ook als het Frans voor “ik”.  “Ik” staat voor de doelgroep waarmee ze werkt, mensen met een verstandelijke beperking.  Hartelijk wordt ik onthaald door Ingrid en haar hond Dino, hij vergezelt haar naar haar werk, de theaterdagbesteding.

Ingrid vertelt hoe ze met de deelnemers aan de dagbesteding de dagen vult met de diverse theatervormen zoals zang, dans, muziek, maar ook bijvoorbeeld rollenspelen. Rollenspelen waarin de deelnemers de moeilijkheden, groot en klein, die zij in het dagelijks leven ondervinden kunnen uitspelen, en op deze manier een weg kunnen vinden hoe daar mee om te gaan. Een manier om verdriet, frustratie of blijdschap te uiten.

Ingrid is geen “zachte heelmeester” . Moeilijkheden worden niet uit de weg gegaan, maar aan de kant “gekopt”. “kan ik niet” of “durf ik niet” staat niet in haar woordenboek. Vinden de deelnemers iets moeilijk? Dan kijkt ze stap voor stap hoe ze het samen kunnen ombuigen van “moeilijk” naar “mogelijk”

Ze heeft oog voor klein en groot verdriet en leert deelnemers daar mee te dealen. Ze vertelt over een meisje wat door de Corona maatregelen haar vriendje al langere tijd niet had kunnen zien. Samen schreven en zongen ze er een liedje over. Stap voor stap, steeds samen een nieuw couplet schrijven. Ingrid doet de begeleiding op haar gitaar. Het doel is om de deelnemers hun volwaardige rol in de maatschappij te geven en ook zo te laten ervaren. Het bespreekbaar maken van emoties.

Twee keer per jaar geven ze een theatervoorstelling in de Der Aa kerk in Groningen. De voorstellingen zijn opgebouwd uit verschillende thema’s, waaraan met regelmaat wordt gewerkt. 16 spelers doen er mee, Ingrid blijft graag op de achtergrond in haar motiverende en stimulerende rol.

“zal ik een liedje laten horen?’ . Ingrid speelt en zingt, over een meisje wat door haar moeder “klein” werd gehouden…overbeschermd. De rechter heeft nu bepaald dat het beter voor haar is wanneer ze op zichzelf gaat wonen, onder begeleiding welliswaar, maar met alle kans zich verder te ontwikkelen. Over de gevoelens die dit met zich meebrengt voor het meisje schreven ze samen een lied. Om het een plek te geven, als aanleiding voor ‘t gesprek. Ze zingt en speelt het klein…de hond vol vertrouwen en ontspannen tussen ons in.

Lees hier alle “te gast bij…” terug.

Tags
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close
Open chat
Tip ons!