Algemeen

1,5 miljard extra naar Groningen voor versterking en perspectief

- advertentie -

Groningen – Het kabinet en de regio Groningen hebben overeenstemming bereikt over een pakket aanvullende maatregelen voor de versterking van woningen in het aardbevingsgebied en voor genoegdoening. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 1,5 miljard euro. Dat geld is onder meer bedoeld om huiseigenaren te compenseren, om mensen keuzes te geven en om ongewenste verschillen in straten en wijken te beëindigen. Daarnaast komt er een algemene subsidie voor woningverbetering.

- advertentie -

Dat is vandaag bekendgemaakt op het provinciehuis van Groningen door minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), commissaris van de Koning Paas, gedeputeerde Staghouwer en burgemeester Beukema van Delfzijl.

Het uitgangspunt voor kabinet en regionale bestuurders is altijd geweest dat huizen in Groningen net zo veilig moeten zijn als in de rest van het land. Door het besluit om de gaskraan dicht te draaien, hoeven naar verwachting minder huizen versterkt te worden dan voorheen het geval was.

Minister Wiebes: “De gaskraan gaat dicht, waardoor de situatie in Groningen veiliger wordt. Maar daarmee zijn we er niet en versterking is nog steeds nodig, ook al is dit voor fors minder huizen. Sommige Groningers wachten al lang op uitsluitsel. Met dit pakket komen we hen tegemoet, geven we ze echte keuzes en de mogelijkheid om hun huis duurzamer te maken. Tegelijkertijd investeren we in de toekomst van het gebied.”

Minister Ollongren: “Samen met de regio hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt om te zorgen dat bewoners in het aardbevingsgebied duidelijkheid krijgen waar zij al lang op wachten en perspectief. Met dit pakket aan maatregelen geven we bewoners meer regie en kunnen we ongewenste verschillen oplossen, zoals eerder al afgesproken voor Opwierde in de gemeente Appingedam en de Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl.”

Commissaris van de Koning Paas: “De versterkingsoperatie gaat een nieuwe fase in. Wat betekent dat voor onze inwoners? Inwoners krijgen meer zeggenschap over de versterking van hun eigen huis. Veel inwoners kunnen kiezen. Dat hoeven ze niet alleen te doen. Wie wil, kan onafhankelijk advies krijgen. We gaan onze inwoners heel goed informeren, want we realiseren ons dat het een ingewikkelde operatie is.”

Lees alle afspraken over het akkoord op de website van de rijksoverheid.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button