Regionaal nieuws

Stookalert voor Groningen en Drenthe: “Laat je houtvuur uit”

- advertentie -

Groningen/ Drenthe – Het RIVM heeft voor de provincies Groningen en Drenthe een stookalert afgegeven. Omdat er weinig wind staat, blijft rook van houtvuren hangen. Daarmee vermindert de luchtkwaliteit, vooral mensen met luchtwegaandoeningen hebben daar last van. Aldus de NOS.

- advertentie -

“Niet stoken kan overlast en verergering van gezondheidsklachten voorkómen. Denk aan elkaar”, aldus het RIVM vanmiddag.

Bij de verbranding van hout komen altijd schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook, aldus het RIVM.

Begin vorig jaar bepleitten organisaties een verbod op houtkachels. Zij wezen erop dat de helft van de Nederlanders zegt wel eens last te hebben van houtkachels, open haarden en vuurkorven. Maar staatssecretaris Van Veldhoven vond een verbod te ver gaan. Zij wees erop dat er strenge, Europese eisen aankomen voor houtkachels. In de tussentijd zou een stookalert, dat het RIVM samen met het KNMI heeft ontwikkeld, uitkomst moeten bieden.

Vorige winter werd regelmatig een stookalert verspreid. Het alert van vandaag in de twee noordelijke provincies is het eerste van deze winter.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button