Gemeente

Mogelijk geen subsidie voor RTV GO! vanwege bezuinigingsplannen

- advertentie -

Winschoten –  Waar het eerst een bezuiniging zou zijn van 15.000 euro subsidie lijkt de lokale radio- en televisiezender RTV GO! nu de subsidie van 23.000 euro niet te ontvangen door de bezuinigingsplannen van de Gemeente Oldambt.

- advertentie -

Volgens voorzitter Liesbeth Jansen kan de gemeente de subsidie niet zomaar schrappen. De gemeente moet zich houden aan de mediawet waarin beschreven staat dat er per inwoner een bepaald bedrag moet worden gereserveerd, vanaf 1 januari is dit 1.39 euro per inwoner.

Mediawet
De gemeente Oldambt kan niet zomaar stoppen met het financieren van haar lokale omroep. Dat beweert ook de brancheorganisatie voor de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO). De NLPO baseert zich op de mediawet. Oldambt interpreteert die wet anders. En dat is precies het probleem, ziet ook minister Arie Slob (Media). De wet is namelijk op meerdere manieren te lezen.

De gemeente leest de wet anders. ‘De mediawet kent geen bekostigingsplicht’, meent de gemeente. ‘Er is sprake van een zorgplicht. Wij krijgen geld vanuit Den Haag, maar het is aan gemeenten om te bepalen hoe zij deze indicatie hanteren.’

Ook gemeenten zonder omroep krijgen geld
Daar heeft Oldambt gelijk in. De situatie zit ingewikkeld in elkaar. Alle Nederlandse gemeenten krijgen vanuit Den Haag geld dat eigenlijk bedoeld is voor een lokale omroep, zelfs als een gemeente niet eens een eigen lokale omroep heeft.

Een gemeente mag zelf bepalen waar ze dat geld voor gebruikt. Het geld is namelijk niet geoormerkt.

Lees deze hele uitleg bij RTV Noord.

Gesprek
Voorzitter Jansen en wethouder Boon (mediazaken) zijn in gesprek om tot een oplossing te komen. RTV GO! heeft net als deze website – OldambtNu.nl – als doel burgers, bedrijven en bestuurders in de gemeente Oldambt van actuele en relevante informatie te voorzien. Echter is RTV GO! juist meer actief op Radio en TV.

De gemeente wil de huur voorlopig blijven betalen aan GO. Oldambt vindt het een ‘zorgplicht’ om de ruimte in de Klinker te faciliteren. Het overige bedrag van bijna 16.000 euro wil de gemeente aan andere zaken besteden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button