Weerbericht

KNMI: code rood vanaf middernacht vanwege sneeuwjacht en kou

- advertentie -

Landelijk – Het KNMI heeft voor morgen een weeralarm afgegeven. Er geldt vanaf middernacht code rood. Die kleurcode betekent: onderneem actie. “Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft”, is te lezen op de website van het KNMI.

- advertentie -

Vanaf vanavond krijgt ons land te maken met een ouderwetse winterinval die samenhangt met storm Darcy. Door een dik pak sneeuw, stevige wind en in het zuidoosten ook ijzel wordt het verraderlijk op de weg. De sneeuwval houdt tot en met zondagavond aan. Vanwege het winterweer geldt code oranje. In totaal zal 5-15 cm vallen en in het oosten lokaal 20 of zelfs 25 cm. De gevoelstemperatuur daalt naar maar liefst -10 tot -15 graden!

Een neerslagzone breidt zich vanavond vanuit het zuiden langzaam over ons land uit. In het uiterste zuiden valt regen, maar noordelijker gaat de neerslag al vrij gauw over in sneeuw. De sneeuw bereikt vanavond het midden en het noorden is pas in de nacht aan de beurt.

In de loop van de avond en komende nacht kan het op de grens tussen sneeuw en regen tot ijzel komen. De kans hierop is het grootst in Midden-Limburg, het zuiden van Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. Het landschap verandert bij ijzel in een ijsbaan en het is dan ook gevaarlijk om onderweg te zijn. We raden aan om dan niet de weg op te gaan!

Sneeuwjacht en kans op sneeuwstorm
Het blijft de hele zondag sneeuwen met de meeste sneeuwval in het midden en noorden. Tot en met zondagavond kan in het midden in totaal 10, lokaal 15 cm vallen. Rond de Veluwe en in het oosten kan tot 20 cm of lokaal mogelijk 25 cm vallen. In het noorden ontstaat op windluwe plekken een sneeuwdek van 2-10 cm. In het uiterste zuiden en zuidoosten valt ook 2-10 cm, met de minste sneeuw in Zuid-Limburg.

De vele sneeuwval in combinatie met de stevige wind maken de wegen mogelijk onbegaanbaar. De sneeuw stuift namelijk alle kanten op, waardoor zich sneeuwduinen kunnen vormen. Ook belemmert de stuifsneeuw het zicht. In het binnenland waait het vrij krachtig tot krachtig uit het oosten tot noordoosten. In het IJsselmeer- en Waddengebied is de wind zelfs hard tot stormachtig (windkracht 7-8). Mocht het tot een stormachtige wind komen én er valt tegelijkertijd sneeuw, dan kunnen we officieel van een sneeuwstorm spreken. Op de Wadden valt waarschijnlijk weinig sneeuw, dus de kans op een sneeuwstorm is het grootst in Noord-Holland. De laatste keer dat het tot een officiële sneeuwstorm kwam was in 2010.

Sneeuwellende, maar ook zeker sneeuwpret
De overlast door de sneeuwval is zondag groot, maar de vele sneeuw zal ook zeker voor een hoop sneeuwpret zorgen. In het overgrote deel van het land ligt dan sneeuw genoeg. Wel kan het zo zijn, zeker in de wat noordelijkere delen van het land, dat de sneeuw minder goed plakt. Dat komt door de ijzige kou. Overdag is het namelijk slechts -2 tot -6 graden. Ook in De Bilt blijft het de hele dag vriezen en daarmee wordt het de eerste ijsdag sinds 24 januari 2019. Door de wind voelt het bovendien aan als -10 tot -15 graden! Wie zich buiten waagt moet zich dan ook warm aankleden.

In het zuiden zijn de kans op een mooie sneeuwpop te bouwen of een ouderwets sneeuwballengevecht te kunnen houden groter dan in het midden en noorden. Sleetje rijden met de kinderen kan in het hele land, uiteraard wel met afstand tot anderen.

Sneeuw en ijzel nog maar begin van winterse week
Na het ijzige sneeuwweer van zondag houdt Koning Winter het nog niet voor gezien. De hele week blijft het koud, waarbij de temperatuur overdag op sommige plekken niet hoger is dan -5 graden. ’s Nachts kan het streng vriezen met 10 graden vorst. Als het goed opklaart en er staat weinig wind, dan kan de temperatuur zelfs beneden -15 graden uitkomen! Dat zijn waarden die we in Nederland sinds 2013 niet meer hebben gezien.

Een neerslagzone breidt zich vanavond vanuit het zuiden langzaam over ons land uit. In het uiterste zuiden valt regen, maar noordelijker gaat de neerslag al vrij gauw over in sneeuw. De sneeuw bereikt vanavond het midden en het noorden is pas in de nacht aan de beurt.

In de loop van de avond en komende nacht kan het op de grens tussen sneeuw en regen tot ijzel komen. De kans hierop is het grootst in Midden-Limburg, het zuiden van Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. Het landschap verandert bij ijzel in een ijsbaan en het is dan ook gevaarlijk om onderweg te zijn. We raden aan om dan niet de weg op te gaan!

Sneeuwjacht en kans op sneeuwstorm
Het blijft de hele zondag sneeuwen met de meeste sneeuwval in het midden en noorden. Tot en met zondagavond kan in het midden in totaal 10, lokaal 15 cm vallen. Rond de Veluwe en in het oosten kan tot 20 cm of lokaal mogelijk 25 cm vallen. In het noorden ontstaat op windluwe plekken een sneeuwdek van 2-10 cm. In het uiterste zuiden en zuidoosten valt ook 2-10 cm, met de minste sneeuw in Zuid-Limburg.

De vele sneeuwval in combinatie met de stevige wind maken de wegen mogelijk onbegaanbaar. De sneeuw stuift namelijk alle kanten op, waardoor zich sneeuwduinen kunnen vormen. Ook belemmert de stuifsneeuw het zicht. In het binnenland waait het vrij krachtig tot krachtig uit het oosten tot noordoosten. In het IJsselmeer- en Waddengebied is de wind zelfs hard tot stormachtig (windkracht 7-8). Mocht het tot een stormachtige wind komen én er valt tegelijkertijd sneeuw, dan kunnen we officieel van een sneeuwstorm spreken. Op de Wadden valt waarschijnlijk weinig sneeuw, dus de kans op een sneeuwstorm is het grootst in Noord-Holland. De laatste keer dat het tot een officiële sneeuwstorm kwam was in 2010.

Sneeuwellende, maar ook zeker sneeuwpret
De overlast door de sneeuwval is zondag groot, maar de vele sneeuw zal ook zeker voor een hoop sneeuwpret zorgen. In het overgrote deel van het land ligt dan sneeuw genoeg. Wel kan het zo zijn, zeker in de wat noordelijkere delen van het land, dat de sneeuw minder goed plakt. Dat komt door de ijzige kou. Overdag is het namelijk slechts -2 tot -6 graden. Ook in De Bilt blijft het de hele dag vriezen en daarmee wordt het de eerste ijsdag sinds 24 januari 2019. Door de wind voelt het bovendien aan als -10 tot -15 graden! Wie zich buiten waagt moet zich dan ook warm aankleden.

In het zuiden zijn de kans op een mooie sneeuwpop te bouwen of een ouderwets sneeuwballengevecht te kunnen houden groter dan in het midden en noorden. Sleetje rijden met de kinderen kan in het hele land, uiteraard wel met afstand tot anderen.

Sneeuw en ijzel nog maar begin van winterse week
Na het ijzige sneeuwweer van zondag houdt Koning Winter het nog niet voor gezien. De hele week blijft het koud, waarbij de temperatuur overdag op sommige plekken niet hoger is dan -5 graden. ’s Nachts kan het streng vriezen met 10 graden vorst. Als het goed opklaart en er staat weinig wind, dan kan de temperatuur zelfs beneden -15 graden uitkomen! Dat zijn waarden die we in Nederland sinds 2013 niet meer hebben gezien.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button