Algemeen

Ruim 600.000 CBR-examens uitgesteld; maandag begint het wegwerken van praktijkexamens

- advertentie -

Winschoten – Als gevolg van de twee lockdowns moeten kandidaten voor het rijbewijs rekening houden met sterk oplopende reserveringstermijnen. In de eerste lockdown in voorjaar 2020 gingen al ruim 300.000 examens, toetsen of rijtesten niet door. Al deze kandidaten konden voor de zomer alsnog examen doen. Ook werden er 120.000 extra examens afgenomen.

- advertentie -

De tweede lockdown die sinds medio december 2020 is ingesteld, betekent dat het aantal nog in te halen examens, toetsen en rijtesten oploopt tot in totaal meer dan 600.000. Naast acties die het CBR al in voorbereiding heeft om de capaciteit te vergroten, zijn daarom extra maatregelen nodig om examenkandidaten en de rijschoolsector die al maanden in zwaar weer verkeert een realistisch handelingsperspectief te geven.

Zodra het CBR weer examens af kan nemen, kunnen eerst kandidaten van wie het examen vanwege de huidige lockdown is uitgesteld het examen inhalen. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd moeten rekening houden met een reserveringstermijn van 20 weken of meer. Dat geldt met name voor de praktijkexamens voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

Dit staat in schril contrast met de situatie vóór corona, toen alle examens en toetsen bij het CBR binnen enkele weken (maximaal 4 weken voor theorie, 7 voor een praktijkexamen en 5 voor een herexamen) konden worden gereserveerd.

CBR start wervingscampagne
CBR heeft daarom een campagne gestart om zoveel mogelijk nieuwe examinatoren te werven en op te leiden. Ook gaan we overwerken, en wordt gepensioneerden gevraagd bij te springen. Daarnaast hervat CBR per 22 februari de praktijkexamens voor bromfiets en motor, uiteraard binnen strikte hygiëneprotocollen. Daarmee kan een deel van de kandidaten alvast geholpen worden.

Omdat het vraagstuk zo groot is, is er een taskforce opgezet om naast de maximale capaciteitsuitbreiding te komen tot maatregelen die de instroom beperken of reguleren. Denk aan het geven van voorrang of het prioriteren van soorten examens. Daarover is CBR in gesprek met het ministerie, de rijschool-brancheorganisaties en andere betrokkenen.

- advertentie -

Medische beoordeling gaat door
Bij de medische beoordelingen, waar een jaar geleden nog veel ouderen lang op moesten wachten, lijkt het tij gekeerd. Gemiddeld krijgen mensen binnen een week een reactie van het CBR; 99% van de aanvragers krijgt binnen de afgesproken termijn van 28 dagen een reactie. Wel kan het door de huidige coronasituatie lastig zijn om een afspraak te maken bij een medisch specialist of bij het CBR voor een rijtest. Daardoor kan CBR minder besluiten nemen.

- advertentie - 

Lees ook: Rijscholen vragen aandacht met groot konvooi voor hun branche tijdens coronatijd (video)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button