Sport

Soufiane Touzani bezoekt obs de Waterlelie ‘De bal is mijn beste vriend’

- advertentie -

Winschoten – De les is een ongewoon gewone les. De leerlingen weten wie er komt en toch kruipen ze, een beetje verlegen, achterin de gymzaal bij elkaar. Dan staat hij voor hun neus. Blikken van ongeloof, bewondering en nieuwsgierigheid vallen Soufiane Touzani, ‘s werelds meest bekende straatvoetballer, ten deel.

- advertentie -

Hij bracht een bezoek aan groep 8 van OBS De Waterlelie in Winschoten als onderdeel van een campagne om juist in deze tijd aandacht te vragen voor de toch al lastige overgang van bassischool naar middelbare school. Touzani’s boodschap in Winschoten: Álles wat je geleerd hebt is van jou!’ En natuurlijk mochten de kinderen het opnemen tegen hem. De panna’s vlogen hen om de oren.

Het is duidelijk te merken dat de voetbal veel voor Touzani betekent. ‘Ik was vaak genoeg buiten alleen aan het oefenen. De bal is alles wat ik dan nodig heb. Eigenlijk is hij mijn beste vriend.‘  In opdracht van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA), een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stapt Touzani de klas in en bezoekt door het hele land 300 leerlingen van groep 8 op twaalf basisscholen. Na deze bijzondere aftrap wordt het coachingstraject vervolgd (online, live en via Whatsapp). Een traject dat tot begin volgend schooljaar doorloopt.

Naast de GKA en Soufiane Touzani is Stichting IMC Weekendschool partner. De stichting biedt het wekelijkse onderwijsprogramma IMC Basis aan, waarbij rolmodellen uit de maatschappij de kinderen inspireren en motiveren om hun talenten te ontwikkelen. Binnen dit programma komt de rol van Touzani als motivator, rolmodel en coach volledig tot zijn recht.

Succes door tegenslag
Touzani’s succes is niet vanzelf gekomen. Met één voet op de bal doet Soufiane zijn verhaal. Dat hij eigenlijk profvoetballer wilde worden, maar dat dit door scheefgroei van zijn rug (scoliose) niet meer mogelijk was. Toen er een metalen pin in zijn rug was geplaatst, mocht hij alleen nog trucjes doen met de bal. De rest is geschiedenis. De leerlingen van De Waterlelie gaf hij de opdracht mee om door en in bizarre situaties juist meer uit zichzelf te halen. Je zag sommige kinderen denken aan de spannende situatie van een nieuwe school binnengaan, niemand kennen en dat je over je eigen verlegenheid moet stappen. De komende maanden kunnen ze Touzani om advies vragen.

Gelijke Kansen Alliantie
Het coachingstraject met Soufiane Touzani vindt plaats in opdracht van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA), een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Binnen de GKA werken 50 gemeenten, honderden scholen en maatschappelijke organisaties samen aan het bevorderen van kansengelijkheid. In deze samenwerking staat het verbinden van school, thuis en omgeving van kinderen en jongeren centraal.

IMC Basis
IMC Basis is een programma van Stichting IMC Weekendschool dat de horizon van leerlingen van groep 7&8 verbreedt. Toekomstperspectieven, verbondenheid, zelfvertrouwen en het aanleren van levensvaardigheden staan hierbij centraal. IMC Basis is inmiddels verbonden aan 37 basisscholen op die plekken in Nederland waar dit het hardst nodig is.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button