AlgemeenVideo

10 jaar schooltuin bij Brede School De Meerkant (video)

- advertentie -

Oostwold/Midwolda – Brede School De Meerkant herbergt twee scholen, OBS De Noordkaap en CBS De Lichtboei. Deze twee scholen hebben achter sporthal De Rietkraag alweer 10 jaar een flink stuk grond tot hun beschikking als schooltuin.

- advertentie -

Leerlingen en vrijwilligers werken samen
10 jaar geleden werd er begonnen met een klein stukje grond bruikbaar te maken voor een groentetuin. De mede grondlegger van dit project, Emmo Meijer, is nog steeds actief. Samen met een vaste vrijwilligersgroep, Anna, Hilta, Fokko, Wim en Jivka, dragen ze zorg voor een inmiddels behoorlijk perceel. De leerlingen van beide scholen gaan wekelijks in kleine groepjes in de tuin werken. Hiervoor hebben de scholen hun eigen roosters en passen dit in de lessen in.

Les in de natuur
“Onze lessen kunnen we nu ook mooi buiten houden,” vertelt meester Jan Paul van De Noordkaap. “Ik kan een foto laten zien van een hommel en een bij, maar hoe mooi dat we de tuin in kunnen en dan de beestjes opzoeken op eigen geplante bloemen en groente.” De eigen gekweekte groente wordt door de kinderen zelf geoogst en mag mee worden genomen naar huis. Juf Christa van De Lichtboei vertelt: “We hebben elke week een half uurtje vrij lezen. Bij mooi weer kan dat ook buiten. Hoe leuk als je dan een kind ziet die op de rug tussen de klaprozen ligt te lezen!”

Leerzaam
Het hele proces van grond voorbereiden, zaaien en poten, onderhouden en oogsten doen de leerlingen zelf met begeleiding. Het perceel is opgesplitst in de groentetuin en een natuurtuin met mooie slingerpaadjes, een kikkerpoel en heel veel planten. Ook een schitterend groot insectenhotel, eigenhandig gemaakt door vrijwilliger Fokko, maakt deel uit van de natuurtuin ‘t Struunhoukje.

Feest
Omdat er al 10 jaar in de buitenlucht wordt geleerd, gespeeld, genoten, was het tijd voor een feestje, passend bij de huidige omstandigheden wel ingetogen. Genodigden kregen koffie en thee met prachtige cup cakes en er waren nog hapjes en drankjes. Leerlingen van beide scholen zorgden voor een uitstekende catering en zijn duidelijk trots op hun prachtige schooltuin.

Gulle giften
Met hulp van vele sponsoren en gulle giften is de tuin draaiend te houden, want er moeten uiteraard ook materialen en zaden aangekocht worden. Goos Kuperus van de Welkoop in Winschoten was twee jaar geleden al te hulp geschoten na een trieste inbraak en zorgde toen voor nieuwe materialen en zaden.

- advertentie -

Nu overhandigde hij vrijwilliger Fokko een cadeaubon die weer wat extraatjes kan opleveren. Er is momenteel een inzamelingsactie om een nieuwe opbergschuur aan te schaffen. Herman Korte van RegioBank Oostwold vertelde dat er een mooie bijdrage voor de schuur onderweg is.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button