Gemeente

Succesvolle cursus over lokale politiek in Oldambt afgerond

- advertentie -

Oldambt-Met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 in het vooruitzicht organiseerde de gemeente Oldambt voor belangstellende inwoners en potentiële nieuwe raadsleden een gratis basiscursus over het reilen en zeilen in de lokale gemeentepolitiek.

- advertentie -

En belangstelling was er genoeg: in een mum van tijd was het maximum aantal deelnemers bereikt. Tijdens een vijftal bijeenkomsten leerden de enthousiaste cursisten onder meer wat de gemeente allemaal doet. En hoe beslissingen worden genomen in de gemeenteraad en hoe deze beslissingen tot stand komen. En ook hoe een inwoner invloed uit kan oefenen op het beleid.

Theorie & praktijk
Tijdens de eerste drie bijeenkomsten kregen de cursisten vooral theoretische kennis aangereikt. Maar naast de theorie was er ook volop ruimte voor de praktijk. Door middel van speeddates werd op een leuke manier nader kennisgemaakt met een aantal raadsleden. Tijdens de debattraining namen de cursisten op creatieve wijze hun standpunten in. Met inhoudelijk sterke argumenten maar ook met de nodige humor ontstond er zo een levendig debat.

Karin was één van de deelnemers. Op de vraag wat zij geleerd heeft van de cursus en wat haar ambities zijn voor de toekomst antwoordt ze: “Het was fijn om tijdens de cursus gelijkgestemden te zien en te merken dat meer mensen bezig zijn met de politiek, dat mensen er meer over willen weten en concreet iets willen doen met de politiek in hun gemeente. Ik heb het als zeer positief ervaren en zie deze cursus als een opstap richting de gemeentelijke politiek”.

Cursus afgerond
De cursus is afgesloten met het digitaal bijwonen van de raadsvergadering, die plaatsvond vanuit Halte Democratie in Winschoten. De cursisten volgen de livestream van deze vergadering in de nabijgelegen Harbour Jazz Club, met inachtneming van het corona protocol. Cursist Oedse vertelt: “Ik had geen ervaring met het digitaal bijwonen van een raadsvergadering, maar na het volgen van zo’n digitale raadsvergadering weet ik nu als burger precies wat er ‘leeft’ binnen de gemeente Oldambt.

Als cursist leer je dan waar ik op moet letten, welke vragen ik hoe moet stellen en wat er vanuit de juridische kant wordt vereist. Deze cursus “Politiek actief voor de gemeente Oldambt” is een eyeopener voor elke burger die actief wil worden in de gemeentepolitiek én praktisch erg toepasbaar.”

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button