Weerbericht

Zomer niet zo slecht als het lijkt

- advertentie -

Landelijk – De zomer van 2021 wordt als redelijk ‘slecht’ ervaren. De laatste tijd horen we vaak dat het nog nauwelijks zomerweer is geweest en we met alleen maar kou en buien te maken hebben. Nu is natuurlijk dé vraag: is dat ook daadwerkelijk zo, of zijn we de afgelopen jaren iets teveel verwend geraakt door alle zon en warmte?

- advertentie -

Iedereen zal merken dat de zomer van 2021 een heel andere zomer is dan de afgelopen jaren. Waar we in 2018, 2019 en 2020 bijna elke week wel de tuin moesten sproeien vanwege de extreme droogte, is daar momenteel geen sprake van. Al sinds april is het weer in grote lijnen wisselvallig en dat voorkomt ernstige droogte zoals we de afgelopen jaren hebben gezien. De natuur hoor je niet klagen, maar mensen des te meer. Alleen of dat wel terecht is…

Warme en wisselvallige zomer
Laten we eerst even kijken naar de eerste zomermaand van dit jaar: juni. Het was de warmste junimaand sinds ten minste het jaar 1901, dus daarover hebben de zomerliefhebbers weinig te klagen. In het zuiden en oosten van Nederland kwam het zelfs tot een regionale hittegolf! Een hittegolf is een periode van ten minste vijf zomerse dagen (>25 graden), waarvan zeker drie dagen tropisch (>30 graden) zijn. Toch was ook juni wel onstabiel met vaak zware regen- en onweersbuien. Op verschillende dagen kwam het lokaal tot wateroverlast en vooral op vrijdag 18 juni ontstond verspreid door het land flinke schade door zware windstoten.

Die wisselvalligheid zette in juli door. Vooral in het zuidoosten van Nederland viel enorm veel regen, zelfs zoveel dat er op grote schaal overstromingen voorkwamen. We kunnen ons de beelden allemaal vast nog wel herinneren. Maar ook elders in het land kwam het opnieuw tot zware buien, al waren de regionale verschillen wel heel groot. Waar het ene dorp onder water liep, bleef het een dorp verderop vrijwel droog. Kenmerkend voor de onweersbuien zoals we ze dit jaar al vaak hebben gezien.

Veel warme dagen!
Toch was ook juli best aangenaam qua temperatuur. De maand eindigt weliswaar iets te koud ten opzichte van het langjarig gemiddelde, maar met 18,0 graden (tegen 18,3 graden normaal) was het zeker niet slecht. In Midden-Nederland kwamen alleen al in juli liefst 27 warme dagen voor; dit zijn dagen waarop de temperatuur 20 graden of meer heeft gehaald. Met juni samen heeft deze zomer tot vandaag al 50 warme dagen opgeleverd, normaal zijn dat er tot 1 augustus ‘slechts’ 39. Het aantal zomerse dagen is tot nu toe ook bovengemiddeld: in Midden-Nederland is het deze zomer al 16 keer warmer geworden dan 25 graden. Normaal gesproken gebeurt dat tot 1 augustus op 15 dagen.

Na sombere juli, mooiere augustus?
De hoeveelheid zonneschijn loopt wel flink uiteen: waar juni ronduit zonnig is verlopen in Nederland, was juli op de meeste plaatsen duidelijk aan de sombere kant. Gemiddeld over deze zomer staan we tot nu toe echter ook netjes op een normale hoeveelheid zonneschijn. Maar blijft dat ook zo voor vakantie vierend Nederland? Dat is nog maar de vraag. Want de vooruitzichten voor augustus zijn niet direct heel zomers te noemen: we houden voorlopig te maken met buien en temperaturen die aan de lage kant zijn voor augustus. Pas richting de helft van de maand zou het weer duidelijk kunnen verbeteren, maar dat is nog ver weg.

- advertentie -

Conclusie: wel of geen slechte zomer…
We mogen gerust concluderen dat de zomer van 2021 tot nu toe zeker niet slecht is. Qua temperatuur, zonneschijn én neerslaghoeveelheid scoren we dus (licht) bovengemiddeld. Toch zal onze ervaring totaal anders zijn en dat is natuurlijk logisch. De afgelopen jaren hebben we zó veel zon en hitte beleefd tussen mei en augustus, dat een meer normale zomer nu gevoelsmatig uit de toon valt. Terwijl een gewone Nederlandse zomer ongeveer hoort te zijn zoals dit jaar… alleen dan eigenlijk nog iets kouder!

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button