Incidenten

Poes Odie haalt landelijk nieuws: “zij werd aangevallen door kraaien”

- advertentie -

Scheemda  – Een huisdier, genaamd Odie, die sinds zaterdagmiddag in een boom aan de Tulpstraat in Scheemda zat, is maandagochtend gered. De brandweer heeft de boom uiteindelijk omgezaagd omdat het beestje er na meerdere reddingspogingen niet uit wilde komen.

- advertentie -

In allerijl werd bij de gemeente Oldambt een noodkapvergunning geregeld. De bomen langs de sloot zouden volgend jaar omgezaagd worden door de gemeente in verband met overlast.

Social media
Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat de brandweer een boom heeft omgezaagd voor het beestje, maar het was ‘of de poes, of de boom’, geeft brandweer woordvoerder Jesse Mol bij Dagblad van het Noorden aan. “De poes zat sinds zaterdag al in de boom en wij hebben onze 24-uurs-procedure gevolgd. Dat houdt in dat we in actie komen wanneer de poes langer dan vierentwintig uur in de boom zit, omdat het beestje er vanzelf uitkomt.”

Odie sprong echter niet uit de boom, maar ging telkens hoger zitten. Zo kon de brandweer uiteindelijk niet meer bij de poes. “Ik hoorde dat ze ook is aangevallen door kraaien en echt niet naar beneden kwam. De hoogwerker en ladder konden er niet bij komen. Voor ons was het kiezen: of de poes, of de boom”, vertelt Mol tegen het Dagblad.

Na het kappen van de boom zat Odie nog steeds op dezelfde plek, zij kon vervolgens herenigd worden met haar baasje.

Kat komt er niet altijd uit
Stadsecoloog Jan Doevendans verbaast zich over deze actie. “Maar ja, ik was er niet bij. Het is wel een draconische maatregel. Jammer van de boom, maar de kat is gered.” zegt hij bij De Telegraaf.

- advertentie -

Doevendans legt uit dat katten niet altijd uit zichzelf uit een boom of van een dak komen. “Of zo’n dier kan er niet meer uit komen door een verwonding of zo’n dier wordt overmand door angst. Als ze dat in de kop hebben, dan kun je hoog of laag springen, ze komen dan niet meer uit de boom.”

- advertentie - 

Zo’n door angst bevangen kat met voer lokken heeft geen zin. “Ze gaan liever dood dan dat ze gaat eten.”

Lees ook: Poes Odie al dagen in de boom, brandweer zaagt boom om

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button