Algemeen

Oud-burgemeester van Scheemda Jan Leegwater (83) overleden

- advertentie -

Scheemda – Jan Leegwater, voormalig burgemeester van onder meer Scheemda en oud-voorzitter van BV Veendam, is vorige week plotseling overleden. Hij werd 83 jaar zo schrijft RTV Noord.

- advertentie -

Jan Leegwater was, voor hij in 1981 werd benoemd tot burgemeester van Kloosterburen, hoofd van de Vakschool voor bloembollen en bloembollenteelt in Heerhugowaard. Toen Kloosterburen als gevolg van de gemeentelijke herindeling opging in de gemeente De Marne, werd Leegwater in 1990 burgemeester van de toenmalige gemeente Scheemda.

Negen jaar burgemeester van Scheemda
In Scheemda zou hij negen jaar burgemeester blijven, tot er opnieuw een gemeentelijke herindeling aan zat te komen.

In 2003 werd Leegwater het eerste slachtoffer van een vernietigend KPMG-rapport over de financiële situatie bij BV Veendam, dat toen op een faillissement leek af te steven. Leegwater was aan de Langeleegte pas vijf maanden eerder voorzitter geworden, maar stapte op omdat hij te weinig vertrouwen proefde.

Coach van Nederlands burgemeesters elftal
Ook was Leegwater, samen met burgemeester Hans van der Laan van Dwingeloo, mede-oprichter en jarenlang coach van het Nederlands burgemeesters elftal. Tegen de collega’s uit België werd met dat team zelfs een heuse interland gespeeld. Aan die wedstrijden, zo’n tien per jaar, werd vaak een goed doel gekoppeld.

Leegwater had tal van bestuurlijke functies. Zo maakte hij tien jaar lang deel uit van het bondsbestuur van de KNVB in Zeist. Ook was hij bestuurslid bij het NOC*NSF en van het Olympische Topsport Steunpunt Noord.

- advertentie -

Koninklijke onderscheiding ingeleverd
In 2008 kwam de oud-burgemeester van Scheemda nog een keer landelijk in het nieuws, toen hij zijn koninklijke onderscheiding inleverde. Hij werd op zijn zeventigste verjaardag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, maar Leegwater meende dat het fenomeen lintje zijn doel voorbij was gestreefd. Iemand die veel geld verdiende met zingen kreeg al een lintje, waardoor vrijwilligers die iets deden voor de samenleving werden ondergewaardeerd, vond hij.

- advertentie - 

Leegwater bezocht samen met zijn vrouw Ria nog regelmatig amateurwedstrijden in het noorden. Op 9 september kwam hij in Winschoten lelijk ten val tijdens een fietstochtje. Hij overleed in het ziekenhuis.

Jan Leegwater wordt in besloten kring gecremeerd.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button