Algemeen

Overlast jongeren Blauwestad in de kiem gesmoord

- advertentie -

Blauwestad – Het is weer genieten in Blauwestad. Jongeren teisterden het dorp begin deze zomer door onder andere feestjes te houden op de stranden en glas in het water te gooien. Maar vanaf het moment dat de gemeente Oldambt een alcoholverbod invoerde, keerde de rust terug.

- advertentie -

‘Wij zijn heel blij met de situatie nu’, zegt Rob Heilijgers van Bewonersbelangen Blauwestad tegen RTV Noord.

Overlast
Scherven, kapotgeslagen bierflesjes, afval op de stranden. In juni dit jaar ligt Blauwestad er niet zo fraai bij. De overlast en de vernielingen gaan zover dat een bedrijf zowel het strand aan de zuidkant als het strand aan de noordkant van het Oldambtmeer moet schoonmaken. Het is door al het glaswerk simpelweg onveilig. Dat heeft Oldambt duizenden euro’s gekost.

En er speelt meer. De jongeren vieren hun feestjes op de stranden. Het geluid dat daar van af komt wordt door ‘het water gedragen’ en zorgt voor geluidshinder bij de bewoners van Blauwestad. Er moet iets gebeuren. De gemeente komt daarom met een alcoholverbod tussen 20.00 en 08.00 uur.

Een woordvoerder van Oldambt: ‘Sinds dat moment gaat het goed. De stranden zijn schoon en wij horen van de bewoners positieve geluiden.’

Af en toe incident
Heilijgers deelt dat gevoel, maar wil de situatie wel in perspectief plaatsen. ‘Dat alcoholverbod heeft enorm geholpen, maar er zijn meer factoren. Het weer heeft bijvoorbeeld ook geholpen. Als je een hele warme zomer hebt, heb je meer feestjes op de stranden. Met dit druilerige weer gebeurt dat toch minder. En er is een groepsapp in het leven geroepen.’

- advertentie -

Die groepsapp werpt rond begin deze maand zijn vruchten af. Heilijgers: ‘Er zijn af en toe nog kleine voorvallen. Aan de overkant van het water staat een hoog gebouw van projectbureau Blauwestad en het restaurant. Jongeren klimmen daarop en gooien stenen naar beneden. Op zo’n moment zie je dat de groepsapp enorm belangrijk is.’

- advertentie - 

Bewoners nemen contact met elkaar op en spreken de jongeren aan. Ondertussen wordt de politie gebeld. ‘Die zijn er snel en treden kordaat op. Dus dan zie je dat zo’n app misschien wel net zo belangrijk is als het alcoholverbod. Al die factoren zorgen ervoor dat het nu rustig is. En daar zijn bij heel blij mee.’

Lees ook: Jongeren laten puinhoop achter na feestje op strand

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button