Cultuur

Glaskunstenaar Corine Deddens weet emotie om te zetten in glaswerken

- advertentie -

Winschoten – Je persoonlijk verhaal gevormd in glas is heel bijzonder en toch weet Corine Deddens uit Winschoten dit bijna elke dag te realiseren. Corine heeft een glasatelier aan de Stationsweg 27a, dat ze overigens helemaal aan het verbouwen is. Ze woont met haar gezin nu ruim 2 ½ jaar in Winschoten, daarvoor in Groningen. Het overgrote deel van haar werk bestaat uit het maken van grafmonumenten, waarin ze het persoonlijk verhaal heel goed kan verwerken.

- advertentie -

Het atelier is heel ‘laagdrempelig’ waardoor mensen mee kunnen kijken hoe het werk gemaakt wordt en eventueel kleine aanpassingen kunnen aangeven. Toch blijven kunstzinnige glasobjecten, eventueel aangevuld met hout, metaal en steen ook uitdagend voor Corine.

“Ik werkte als bedrijfsleidster in een kledingwinkel en op een gegeven moment kwam ik niet goed thuis. Dit had mee te maken dat ik niet alle bureauregels kon vertalen naar de klant. Ik schilderde al behoorlijk langGLASKUNSTENAAR CORINE DEDDENS WEET EMOTIE OM TE ZETTEN IN GLASWERKEN.
en ik dacht toen ‘dit is niet mijn doel in mijn leven’. Ik ben hier met een reden op aarde en ik heb met een reden mijn gave en die nacht droomde ik dat ik glasmonumenten maakte. En een belangrijk onderdeel van mijn werk is dat nabestaanden mee kunnen werken aan een gedenkobject én betrokken worden bij het hele proces van ontwerp tot het plaatsen van het monument.”.

Corine heeft toen haar baan opgezegd en is voor haar zelf aan de slag gegaan. “In mijn droom heb ik mijn eerste grafmonument gemaakt met klaprozen en er stonden mensen rondom het graf en ze waren verdrietig, maar voelden zich getroost. De zon scheen op dat moment en het leek net of de klaprozen dansten over het graf. Toen ik wakker werd dacht ik, ik weet niet of het kan, maar als het kan dan is dit wat ik ga doen”.

Nu inmiddels al weer vier jaar later staat ze dan in haar eigen atelier met drie ovens. Deze ovens produceren behoorlijk wat warmte en daar was het atelier niet op gebouwd. Er zat namelijk allemaal piepschuim ter isolatie achter de muren. Dit wordt nu allemaal vervangen door glaswol dat wel de hitte kan verdragen.

Voordat Corine definitief aan de slag is gegaan heeft ze verschillende opleidingen gevolgd. Haar eerste opleiding was een glas-in-lood cursus en vond dat leuk, maar ze wilde er meer uithalen. Toen is ze naar de ‘grootmeester’ in glasfusion in Langweer gegaan. “Voor de rest is het heel veel nadenken en de technische aspecten kende ik onderhand wel en mijn ervaring met schilderen is voor mij hierbij mooi meegenomen. Dan heb je al gevoel voor vorm en kleur”

- advertentie -

Als het atelier klaar is dan is er ook weer ruimte voor cursussen. Nu geeft ze op de maandagmorgen alleen nog een cursus glas in lood, maar in de toekomst komt daar ook Tiffany bij.

- advertentie - 

Voor meer informatie kun je altijd een kijkje komen nemen in het atelier, anders telefonisch 06 373 45271 of info@glasateliercorinededdens.nl en ook is er een website www.glasateliercorinededdens.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button