Op stap

Cruiseschip AIDAcosma uit Papenburg trekt honderden toeschouwers

- advertentie -

Papenburg – Op weg naar de Eemshaven heeft de “Aidacosma” het grootste deel van de route al afgelegd. Het nieuwe cruiseschip van Meyer Werft had ’s nachts de werf in Papenburg verlaten. Tot nu toe is alles soepel verlopen, zei een woordvoerder van de werf aan het begin van de middag. “Het gaat zelfs iets sneller dan gepland. Het water staat hoog, de wind is gaan liggen.”

- advertentie -

In de ochtend had het 337 meter lange luxeschip de stuwdam van de Ems bij Gandersum bereikt, die nu iets eerder dan gepland is gepasseerd. Volgens de planning zou de “Aidacosma” om een uur of drie Emden moeten bereiken. De eerste bestemming is de Eemshaven aan het eind van de middag.

Het startpunt van de reis, die zo’n 40 kilometer lang is, was ’s nachts de doksluis bij Meyer Werft in Papenburg. Zoals altijd bij het Ems-viaduct wordt de “Aidacosma” achteruit gesleept omdat hij gemakkelijker te manoeuvreren is. Eigenlijk wilde de werf het nieuwe cruiseschip vrijdagavond naar de Noordzee brengen. Uiteindelijk, gezien het stormachtige weer, werd het plan gewijzigd.

Al op woensdag, toen de storm werd aangekondigd, ging de Meyer Werft ervan uit dat de oorspronkelijke planning vanwege het weer zou worden uitgesteld. Bij een viaduct met windstoten zou het risico zijn geweest dat de wind het schip zou hebben weggevoerd van zijn tot op de centimeter nauwkeurig geplande route over de Ems. Enerzijds is de “Aidacosma” meer dan 300 meter lang en 20 dekken hoog en biedt dat de storm veel windoppervlak. Daarentegen is de Eems relatief smal, waardoor er niet veel ruimte is om te manoeuvreren.

 

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button