Incidenten

Waarschuwing voor WhatsApp-truc van oplichters

- advertentie -

Landelijk – De redactie van OldambtNu.nl kreeg meerdere meldingen van inwoners uit Oldambt die afgelopen week zijn benaderd om geld over te maken naar een goede kennis/ familielid. Alles wijst hierop dat de WhatsApp-truc van oplichters nog steeds actief is. Waarschuw uw familie en vooral ouderen om nooit zomaar geld over te maken.

- advertentie -

Fraude
Deze vorm van fraude komt verreweg het meeste voor via WhatsApp maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat of Telegram. De meeste VIN-fraudes beginnen met een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft.

De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.

U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt vaak het account van deze vriend gehackt te zijn of is er een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikt door de oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Altijd even bellen
De politie dringt erop aan de identiteit van de apper altijd te checken, bijvoorbeeld door te bellen. Ook het oude, bekende nummer moet worden gebeld. “Maak geen geld over voordat u echt met de bekende heeft gesproken en zeker weet dat het een echt verzoek is.”

WhatsApp-gebruikers wordt afgeraden op betaallinkjes te klikken of hun login-codes of WhatsApp-codes te delen.

- advertentie -

Aangifte doen van WhatsAppfraude
Als u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over een DigiD.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button