Weerbericht
Veel gelezen

Donderdagochtend vooral in het noorden kans op gladheid door ijzel

- advertentie -

Noord Nederland – Donderdagochtend kan het in de noordelijke helft van het land verraderlijk glad worden door ijzel. Na een koude nacht volgt regen, die in eerste instantie valt op een bevroren ondergrond. In de tweede helft van de ochtend zal de gladheid geleidelijk verdwijnen. In Groningen kan de gladheid tot rond het middaguur duren.

- advertentie -

Na een koude nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst trekt vanochtend vroeg een gebied met wat regen over de noordelijke helft van het land. Hierdoor kan het plaatselijk erg glad worden, vooral op lokale wegen en in woonwijken die niet gestrooid zijn. De regen valt in eerste instantie op een bevroren ondergrond en daardoor ontstaat ijzel. Ook op wegen dien gestrooid zijn kan het na enige tijd glad worden, doordat bij aanhoudende regen het zout van de wegen spoelt.

In de tweede helft van de ochtend zal de gladheid geleidelijk verdwijnen, omdat zachte lucht vanuit het zuidwesten het land in stroomt en de wegdektemperaturen stijgen tot boven het vriespunt. Als laatste verdwijnt de kans op gladheid rond het middaguur in Groningen.

Foto: weeronline.nl

Tijdelijk flink zachter, met de kerstdagen vooral in het noorden weer kouder
De temperatuur stijgt gestaag gedurende de dag. Rond het middaguur is het 1 graad in Groningen, 3 in Utrecht en 4 in Vlissingen. Begin van de avond is het verder opgewarmd naar 4 graden in het noordoosten tot 7 in Zeeland en richting de nacht komt daar nog een graad bij. Vrijdag overdag is het ook zacht met maxima van 8 à 9 graden en valt zo nu en dan regen.

Op kerstavond draait de wind naar het noordoosten en komt koude lucht onze kant op. Vooral de noordelijke helft van het land maakt tijdens de kerstdagen kans op winterse omstandigheden met vorst, sneeuw en mogelijk ook weer ijzel. De verwachting is echter nog altijd onzeker, omdat niet duidelijk is waar de grens tussen zachte en koude lucht precies komt te liggen.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button