Cultuur

Help de ransuil aan een nest

- advertentie -

Groningen – Het aantal ransuilen gaat in Nederland sterk achteruit. Om deze bedreigde uilensoort in Groningen een handje te helpen, vergroten Landschapsbeheer Groningen en de Werkgroep Ransuilen in Groningen het nestaanbod. Ze zijn daarvoor op zoek naar geschikte nestlocaties in het Westerkwartier, Westerwolde en het Oldambt.

- advertentie -

Twee jaar geleden was er nog een grote piek in het aantal ransuilen in Groningen. Door de hoge veldmuizenstand, kon ook de ransuil in aantal sterk groeien. Helaas is het aantal ransuilen door de sneeuwperiode van afgelopen winter sterk verminderd. ‘Het weer kunnen we niet veranderen, maar we kunnen de ransuil wel helpen.’ Zo pleit Irene Lantman van Landschapsbeheer Groningen.

Kunstnesten plaatsen
De ransuil maakt zelf geen nest, maar maakt gebruik van oude nesten van kraaien en eksters. Omdat het natuurlijk nestaanbod de afgelopen jaren is afgenomen, zijn er al 60 kunstnesten geplaatst. Deze winter wil de stichting daar nog 40 kunstnesten aan toevoegen. De kunstnesten zijn rieten manden, verstevigd met turfmolm.

‘Om het broedsucces te verhogen moet de omgeving van de mand geschikt zijn voor de ransuil. Een ransuil broedt graag aan de rand van een bosje of singel met nabijgelegen veldjes of akkers voor de jacht.’ vertelt Lantman. ‘De bomen moeten hoog genoeg zijn, omdat de nesten worden geplaatst tussen de 6 en 15 meter hoogte.’

Nestlocaties gezocht
Woon je in de gemeente Westerkwartier, Westerwolde of Oldambt en heb je mogelijk een geschikte locatie? Heb je een natuurlijk nest of een winterroest gezien? Of wil je aan de slag als vrijwilliger voor de ransuil? Geef het door aan Irene Lantman, via 050 534 51 99 of i.lantman@landschapsbeheergroningen.nl. Of kijk op de website van Landschapsbeheer Groningen www.landschapsbeheergroningen.nl voor meer informatie.

Het project wordt gefinancierd door de provincie Groningen en Fonds NME.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button