Weerbericht

Vorst op komst met kans op lokale gladheid

- advertentie -

Landelijk – Het wordt komende dagen een beetje winters. In de nacht naar zaterdag kan het kwik landinwaarts dalen tot -3 graden. Ook is kans op lokale gladheid. Op lange termijn staat opnieuw vrij zacht en wisselvallig weer op het programma met vaak veel wind.

- advertentie -

Tot en met morgenmiddag is van winterweer geen sprake. Vandaag is het nog behoorlijk zacht voor februari met maxima van 9 tot 12 graden. Maxima rond 6 graden zijn gebruikelijk en deze temperaturen kunnen we nu tijdens de komende nacht verwachten. Donderdag wordt het overdag een graad of 8.

Mogelijk lokaal glad op vrijdagochtend
In de nacht naar vrijdag zakt het kwik landinwaarts tot het vriespunt. In de loop van de nacht is in het noordoosten kans op een winterse bui. Heel lokaal kan het glad worden aan het einde van de nacht, vooral op bruggen en viaducten. Ook op autoruiten kan deze nacht op veel plaatsen ijs ontstaan.

Vrijdag trekken stapelwolken over het land, maar zijn er ook zonnige perioden. Het noordoosten maakt kans op een winterse bui met regen en wat hagel. In de middag wordt het 6 of 7 graden. Daarmee ligt de temperatuur op een normaal niveau. De nadrukkelijk aanwezige noordwestenwind veroorzaakt wel gevoelstemperaturen van amper boven het vriespunt.

Op grote schaal vorst, gladheidskansen klein
De nacht naar zaterdag is de koudste nacht. Op de Wadden en direct aan zee liggen de minima rond 1 graad en in de rest van het land wordt het 0 tot -2 graden. Op de zandgronden in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kan het kwik lokaal dalen tot -3 graden.

Doordat veruit de meeste wegen vrijdagavond droog zijn wordt geen gladheid op grote schaal verwacht. Bruggen en viaducten kunnen wel zo koud worden dat ze vocht uit de lucht aantrekken en daardoor in de nacht glad worden.

- advertentie -

Volgende week wisselvallig
In de nacht naar zondag kan het landinwaarts nog een graadje vriezen, maar daarna is het gedaan met de vorstkansen. Zondag volgt vanuit het westen regen en trekt de wind flink aan en dit is een voorbode voor volgende week.

- advertentie - 

Het vooruitzicht naar volgende week geeft namelijk een grote kans op wisselvallig weer met daarbij af en toe veel wind uit het westen of zuidwesten. De middagtemperatuur zal van dag tot dag wat variëren, maar doorgaans uitkomen tussen 6 en 10 graden. De kans op vorst in de nacht is zeer gering.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button