Weerbericht

Zo hevig kan storm Eunice worden

- advertentie -

Landelijk –  Morgen krijgen we met Eunice te maken. Ze trekt in de middag en avond van Engeland over de Noordzee richting Denemarken en komt met kern waarschijnlijk een stuk dichter langs ons land dan Dudley. Daarnaast kan ze ook een stuk krachtiger worden dan Dudley.

- advertentie -

Dit maakt dat de wind bijzonder sterk kan uithalen. Langs de kust is vanaf ongeveer 13:00 uur op veel plaatsen sprake van zuidwesterstorm, 9 Bft. Tussen 13:00 en 16:00 blijft de wind geleidelijk toenemen. Tijdens het hoogtepunt tussen 16:00 uur en 19:00 uur staat langs de westkust en rond het IJsselmeer een zware storm, 10 Bft, met pal aan zee windstoten tussen 120 en 130 km/uur. In de kustprovincies waait het dan stormachtig of is sprake van storm, 8 of 9 Bft, met windstoten tussen 100 en 120 km/uur. Dieper landinwaarts is geen sprake van storm, maar kunnen windstoten wel 90 tot 110 km/uur halen.

Aan het eind van de middag en morgenavond draait de wind dan naar het westen. Langs de (zuid)westkust en in het zuiden neemt de wind dan iets in kracht af, maar de noordelijke provincies beleven juist dan het hoogtepunt van de storm. Op de Waddeneilanden en langs de noordkust is enige tijd sprake van zware tot zeer zware storm, 10 of 11 Bft, met windstoten pal aan zee tussen 130 en 140 km/uur.

Ook in Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en delen van Drenthe is sprake van storm, 9 Bft, met windstoten tot 120 km/uur. Aan het eind van de avond neemt vanuit het westen ook in het noorden de wind geleidelijk af.

Grote impact verwacht
De zeer zware windstoten kunnen grote impact hebben! Er is grote kans op stormschade aan gebouwen, takken van bomen kunnen afbreken en (vooral zwakke) bomen kunnen omwaaien. Ook kunnen bomen in bossen massaal omwaaien of beschadigd raken en de schade aan gebouwen kan op de plaatsen waar de zwaarste windstoten optreden fors zijn.

Het wegverkeer kan daarnaast veel last hebben van de windstoten en dan met name op bruggen en vlak langs de kust. Vooral zijwind kan zeer gevaarlijk zijn. Lege vrachtwagens en aanhangers raden we dan ook af om de weg op te gaan!

Ook veerdiensten en andere scheepvaart kunnen hinder ondervinden van storm Eunice. En de luchtvaart zal te maken krijgen met flinke vertragingen, doordat landen en opstijgen enige tijd zeer lastig zal zijn. Op de fiets of te voet kun je bij deze windsnelheden ten val komen.

Nog een aantal dagen onstuimig
In het weekend en ook maandag blijft het ronduit wisselvallig met soms zeer veel wind, al zal het niet extreem worden als vrijdag tijdens de passage van Eunice.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button