Algemeen

Cultuurbewakers maken zich sterk voor Winschoter woningen: ‘Dit is uniek’

- advertentie -

Winschoten – Dat woningcorporatie Acantus 27 van de 52 karakteristieke woningen aan de St. Vitusstraat in Winschoten wil slopen, is niet alleen in het verkeerde keelgat geschoten bij bewoners. Ook twee monumentenorganisaties zijn geschrokken over de sloopplannen en willen die graag voorkomen. Meldt RTV Noord.

- advertentie -

Het gaat om Stichting het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut (Commissie Groningen). ‘Met de sloop dreigt belangrijk cultureel erfgoed verloren te gaan’, stellen de monumentenorganisaties.

Achterstallig onderhoud
‘Het is duidelijk dat er iets aan de woningen moet gebeuren’, zegt Norman Vervat van het Cuypersgenootschap. ‘De woningen hebben achterstallig onderhoud en funderingsproblemen, maar wij zijn van mening dat dit ook op te lossen is door te renoveren.’

Dat voorstel hebben zij inmiddels ook bij de gemeente Oldambt neergelegd.

Zeldzaam buiten stad Groningen
Ook bewoners zelf zien de woningen het liefst bewaard blijven. Vervat laat weten vaker met het bijltje te hebben gehakt. ‘Wij hebben veel van dit soort casussen en wat wij veel zien is dat woningcorporaties voor het meest optimale product gaan. Vaak is dat nieuwbouw. Maar als je accepteert dat het historische huizen zijn die van alle gemakken voorziet, dan ben je er óók’, stelt hij.

Dat beide monumentenorganisaties zich sterk maken voor de woningen aan de Winschoter St. Vitusstraat heeft met het unieke karakter te maken. ‘Buiten de stad Groningen zijn zulke woningen vrij zeldzaam. De huizen aan de St. Vitusstraat hebben een hele mooie architectuur door de combinatie van metsel- en pleisterwerk. Daardoor krijgen ze een pittoreske en dorpse uitstraling. Wijkjes met deze woningen zijn heel zeldzaam geworden. Voor Winschoten is dit echt uniek.’

Niet zo maar gesloopt

‘Wat heel belangrijk is, is dat deze woningen door de gemeente en provincie gewaardeerd zijn als karakteristieke bebouwing, zodat de woningen niet zomaar gesloopt kunnen worden’, weet Vervat. Toch zegt dat niet alles.

‘Wij kunnen eventueel aandringen op een monumentale status of naar de rechter stappen bij sloopplannen, maar dat is niet ons streven. Wij hopen een gesprek met Acantus te kunnen openen en er met elkaar uit te komen.’

Vervat laat weten dat het nog te vroeg is om bewoners gerust te kunnen stellen over de toekomst van hun woning. ‘Maar hopelijk halen ze er kracht uit dat twee landelijke organisaties achter hun staan’, besluit hij.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button