Verkiezingen 2022

Geen stemlokalen in verzorgingshuizen tijdens de verkiezingen

- advertentie -

Oldambt – Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn de stemlokalen in verzorgingshuizen wederom afgevallen. Normaal gesproken hebben sommige verpleeghuizen een stembureau waar iedereen mag stemmen. Zorginstellingen willen dat dit jaar niet, om het coronavirus buiten de deur te houden.

- advertentie -

Voorheen was het mogelijk om bijvoorbeeld bij de Tjamme in Beerta, ’t Vondelhuis in Winschoten en Nieuw Vredenhoven in Scheemda je stem uit te brengen. Dit was onder andere gemakkelijk voor de bewoners zodat ze dicht bij huis konden stemmen.

Onderzocht wat mogelijk is
De ‘Tijdelijke wet verkiezingen covid-19’ maakt het mogelijk om in verzorgingshuizen een stembureau te openen exclusief voor bewoners en personeel.

Bureau Verkiezingen heeft onderzocht of de verzorgingshuizen in onze gemeente gebruik willen maken van deze mogelijkheid. Oosterlengte heeft op basis van de adviezen van RIVM en GGD om verspreiding en de gevolgen van het coronavirus te beperken, de beslissing genomen om geen bijzonder stembureau (alleen beperkte toegang van kiezers die wonen en werken op de locatie) in te laten richten.” aldus de gemeente Oldambt.

Extra stemlokalen
Omdat Oosterlengte deze gebouwen wederom niet beschikbaar stelt voor het inrichten van een (bijzonder)
stembureau en er tevens voor de bewoners en de omwonende kiezers een stembureau in de buurt moet worden ingericht, is onderzocht of de drie alternatieve stemlokalen van 2021 weer beschikbaar zijn. Dit is het geval.

“In Beerta is dit OBS De Uilenburcht. In Winschoten-zuid kunnen twee stembureaus in stemlokaal Campus Winschoten worden ingericht. Het alternatieve stemlokaal in Scheemda is de kantine van SC Scheemda.” laat de gemeente Oldambt weten.

- advertentie -

Volmacht
Kiezers die in een verzorgingstehuis wonen kunnen in één van de 34 stembureaus hun stem uitbrengen. De kiezer kan ook een andere Oldambtster kiezer vragen om voor hem/ haar te stemmen. Hij/  zij geeft dan een volmacht. Dit kan via zijn/haar stempas of via een machtigingsformulier.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button