Regionaal nieuws

Brandstofverbruik verlagen kan op deze 10 manieren

- advertentie -

Landelijk – Aan de prijzen van brandstof verander je als consument niets. Wel heb je een beetje invloed op het verbruik van die dure liters. Pricewise zet 10 tips op een rij waarmee je als consument zo’n 10% bespaart op het brandstofverbruik. Hoe hoger de prijzen, hoe hoger de besparing.

- advertentie -

 1. Rijd heel constant 
Rijd jij vaak hard, rem je veel en druk je dat gaspedaal vervolgens weer flink in? Top, dan is hier meteen je eerste bespaarkans. Ga van gassen en remmen over op een constante snelheid. Hoe meer je gast en remt, hoe meer brandstof je verbruikt. Tussen de 60 en 80 kilometer per uur, op een constante snelheid en in de hoogste versnelling rijd je het meest zuinig. Dus doe rustig aan en vertrek op tijd. Het zijn dure minuten die je wellicht wint met die hogere snelheid.

2. Schakel op tijd 
Rijd je vaak met een hoog toerental omdat je laat schakelt, dan verbruik je meer brandstof dan nodig. Hoe hoger de toeren – tot op zekere hoogte – hoe hoger het verbruik. Dat betekent niet dat je met te lage toeren moet rijden. Je rijdt het meest zuinig bij toerentallen tussen de 2.000 en 2.500 (benzine) en tussen de 1.500 en 2.000 (diesel).

3. Vermijd drukte 
Sla het centrum over, neem de provinciale wegen én vermijd de drukke verkeersuren als je die optie hebt. Op drukke plekken en momenten rem en trek je veel op. Je verbruikt voor zo’n rit daardoor vaak bijna het dubbele aan brandstof ten opzichte van een rit met een constante snelheid van 60 tot 80 kilometer per uur.

4. Verwijder onnodig gewicht 
Extra’s op en in de auto, zoals bijvoorbeeld een dakkoffer of spullen in je kofferbak, zorgen voor extra gewicht. Dat extra gewicht zorgt voor een hogere weerstand en daarmee stijgt het brandstofverbruik. Gebruik je die extra bagage niet? Haal die dan uit of van de auto af. Ook de inhoud van je tank heeft impact.  Hoe voller, hoe zwaarder de auto en hoe hoger het verbruik. Rijd deze daarom bijna leeg voordat je ‘m weer vult. Zo rijd je meer kilometers op die laatste beetjes. En met deze brandstofprijzen helpen alle beetjes.

5. Pomp banden op 
De juiste bandenspanning is van groot belang. Je rijdt daarmee veiliger, de banden gaan langer mee én je verbruikt minder brandstof. Je hebt namelijk een kortere remweg en de auto heeft meer grip. De bandenspanning neemt na het oppompen weer langzaam af. Controleer daarom zo rond de twee maanden of je bandenspanning nog goed is. De juiste bandenspanning staat in je tankdop, de sticker in de deur en/of in je auto-instructieboekje. En goed nieuws; oppompen kan bij tankstations en is soms zelfs gratis.

- advertentie -

6. Houd ramen dicht en airco uit 
Airconditioning kan voor zo’n 30% meer brandstofverbruik zorgen. Ramen opengooien levert weerstand op. Hierdoor kan het brandstofverbruik tot 20% stijgen. Wel hangt het ook van je snelheid af welke verkoelingsoptie zuiniger is. Ramen open is tot snelheden van 80 kilometer per uur zuiniger dan verkoelen met de airco. Ga je sneller dan dat, dan is de airco zuiniger. Hoeft die airco niet per se aan en dat raam niet echt open? Het voordeligst is het natuurlijk om ramen dicht en airco uit te houden.

- advertentie - 

7. Kies het juiste maatje 
Je gaat waarschijnlijk niet meteen voor een andere auto nadat je deze tip leest, maar de grootte en het gewicht zijn van invloed. Iets waar je rekening mee kunt houden als je een auto koopt. Zoek de auto die bij jouw situatie past. Ben je alleen? Een kleine, lichte auto gebruikt gemiddeld 15% minder brandstof dan een middenklasser. Een grotere wagen verbruikt gemiddeld gezien juist 20% meer. Let daarbij uiteraard ook op het energielabel van de auto én je gezinssituatie. Bijkomend voordeel van een kleine en lichte auto: vaak betaal je hiervoor ook minder voor de autoverzekering en aan wegenbelasting.

8. Onderhoud de auto goed 
Onderhoud je auto goed. Of laat dat doen. Kost je misschien wat geld en/of moeite, maar kan zorgen voor een lager brandstofverbruik. Heeft de auto kuren en rijdt deze met weerstand? Dan verbruik je meer brandstof. Grote kans dat je jaarlijkse en verplichte apk de truc al doet. Heeft de auto tussentijds een probleem waardoor de auto meer moeite heeft, zorg er dan voor dat dit wordt verholpen.

9. Pak de fiets 
Het is misschien een open deur, maar de grootste besparing pak je natuurlijk als je met de fiets gaat in plaats van met de auto. Helemaal als je de auto gebruikt voor korte ritjes. Het opwarmen van de motor kost veel brandstof, dus een korte rit kost je gemiddeld meer. De autobezitters onder ons weten het maar al te goed; autobezit maakt je soms een beetje lui. Maar pomp die banden vol met wind, pak de fiets en bespaar zo’n € 0,19* per kilometer.

10. Kies je tankstation verstandig  
Nog één laatste tip. Niet een waarmee je bespaart op je verbruik, maar wel op de kosten: kies je tankstation verstandig. Bij het ene tankstation en op de ene locatie betaal je veel meer dan bij een andere. Tip één: tank niet langs de snelweg, daar betaal je de hoofdprijs. Tip twee: ga voor een prijsvechter. Tip drie: download een tank-app, zoals ANWB Onderweg, DirectLease Tankservice en Tankey. Daarmee zie je de actuele tankprijs per locatie in Nederland.

*Op basis van benzineauto met een verbruik van 1 op 13 en een literbedrag van € 2,50.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button