Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Gemeente

“Wat gebeurt er met de gaswinning in Groningen?”

Blog van burgemeester Cora-Yfke Sikkema en wethouder Gert Engelkens

- advertentie -

Oldambt – Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de gaswinning in Groningen. Er is namelijk nog veel onduidelijk en onzeker. Ook voor ons.

- advertentie -

Eerst een korte terugblik: de afspraak was om in dit gasjaar (dat loopt van oktober 2021 tot en met september 2022) 3,9 miljard kuub gas uit het Groningenveld te winnen. Begin januari stuurde minister Blok, vlak voor zijn vertrek, een brief naar de kamer waarin werd gesproken over een verhoging naar 7,6 miljard kuub. Dat vonden wij als regio onacceptabel. We hebben brieven gestuurd en gesprekken gevoerd met de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw. Hij beloofde dat hij zijn best zou doen om de gaswinning zo laag mogelijk te houden.

En dat heeft hij gedaan. Op 14 maart stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer waarin stond dat er waarschijnlijk 4,6 miljard kuub gas uit Groningen nodig is. Dat is meer dan wat er in de oorspronkelijke afspraak stond, maar een stuk minder dan de 7,6 miljard kuub die het vorige kabinet aankondigde. We hebben als regio onze waardering uitgesproken voor de inzet van de staatssecretaris om de gaswinning zo laag mogelijk te houden. Maar we hebben ook aangegeven dat we ons zorgen maken over de datum waarop het Groningenveld definitief kan sluiten.

Hoeveel gas er dit jaar definitief wordt gewonnen, is nog niet zeker. De staatssecretaris moet daar nog een besluit over nemen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft op 22 maart een advies uitgebracht over de gevolgen van de hogere gaswinning voor de veiligheid van de huizen in het aardbevingsgebied. Over dat advies lees je verderop in deze nieuwsbrief meer. De staatssecretaris neemt uiterlijk op 1 april een besluit over de hoogte van de gaswinning. Daarna nemen we als regio ook een besluit: gaan we bezwaar maken tegen dat besluit of doen we dat niet? U leest er na 1 april meer over op onze website, maar we zullen er ook in onze volgende nieuwsbrief aandacht aan besteden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button