Weerbericht

Redelijk paasweer verwacht

- advertentie -

Landelijk – Over een week is het Pasen. De verwachting is nog onzeker, maar een kletsnatte of koude Pasen lijkt niet aan de orde. Er is grote kans op lenteachtige temperaturen van 14 tot 18 graden met daarbij ook geregeld zonneschijn.

- advertentie -

Temperaturen van 12 tot 15 graden zijn halverwege april gebruikelijk. Dit jaar is de kans groot (60%) op hogere maximumtemperaturen van 14 tot 18 graden tijdens Pasen. Dit komt doordat de kans groot is dat een zuidwestenwind zachte lucht aanvoert. Er is ook zo’n 20% kans op kouder weer en 20% kans op juist wat warmer weer.

Welk weerbeeld we daarbij precies krijgen moet nog worden afgewacht, maar kletsnatte paasdagen worden niet verwacht. De kans op grotendeels droog weer is ruim 60%. Ook de zon zal daarbij dan geregeld te zien zijn.

Warme aanloop naar Pasen
Dit weekend is het nog aan de frisse kant. Op deze zaterdag trekken (winterse) buien over het land en wordt het 8 tot 10 graden. Morgen, Palmzondag, komen in het noorden en oosten nog enkele buien voor. In de middag blijft het op veruit de meeste plaatsen droog. Er zijn zonnige perioden en met 9 tot 12 graden is het al iets zachter.

Na het weekend warmt het snel op. Dinsdag kan het 18 tot lokaal 21 graden worden. Daarbij schijnt de zon flink. Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid tijdelijk weer toe en valt af en toe regen. De temperatuur zal weer iets inleveren, maar blijft veelal boven 15 graden uitkomen. Kortom: prima lente-temperaturen voor halverwege april.

Warmste en koudste paasdagen
De warmste paasdagen werden in 2011 gemeten. De gemiddelde maximumtemperatuur over beide paasdagen op 24 en 25 april was afgerond 25 graden. In 2019 was Pasen ook laat en was het op 21 en 22 april gemiddeld 24,5 graden. In 2020 was het warm op eerste paasdag met 23,0 graden in De Bilt. Paasmaandag had een temperatuur van 11,1 graden en gemiddeld over beide paasdagen was het 17 graden.

De koudste Pasen werden in 1964 genoteerd. Op 29 en 30 maart werd het niet warmer dan 4,2 graden. Ook Pasen 2013 was koud met gemiddeld over beide dagen 5,9 graden. Vorig jaar was het met Pasen ook aan de koude kant. Op 4 april, eerste paasdag, was het 8 tot 12 graden, een dag later werd het niet warmer dan 5 tot 7 graden. Ook viel er regionaal sneeuw met een lokale witte Pasen tot gevolg. Op tweede paasdag werd het onder andere in het noorden en in Twente wit. Gemiddeld is het met Pasen, volgens de geldende klimaatnormaal 1991-2020, 13,6 graden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button