Sport

GZVW kampioen na overwinning in Heerenveen

- advertentie -

Heerenveen/Winschoten – Waterpolovereniging GZVW uit Winschoten heeft het kampioenschap behaald. Dat gebeurde door een 8-13 overwinning in de uitwedstrijd tegen SGHA uit Heerenveen.

- advertentie -

Vooraf was GZVW favoriet, daar ze gedurende het hele seizoen in de top 3 stonden en tegenstander SGHA 4, slechts 7e. Echter was de vorige wedstrijd in 11-11 geëindigd, en winst was noodzakelijk om het kampioenschap veilig te stellen. Zoals vaker met kampioenwedstijden het geval is, was het geen briljante wedstrijd. Gedurende de wedstrijd kregen de zenuwen van de spelers van GZVW de overhand, en werd er veelvuldig naar de klok gekeken.

Duidelijk strijdplan
De mannen van GZVW hadden een duidelijk strijdplan. De laatste wedstrijden werd met veel beweging de tegenstander kapot gezwommen. Hierop was de afgelopen weken speciaal op getraind. Ook bij deze tegenstander zou het moeten werken. Verdedigend werd er terug gevallen op de zone, die GZVW gedurende het seizoen veelvuldig speelde.

Het plan werkte in het begin van de wedstrijd. SGHA had moeite om de zone te doorbreken, en op de break kon GZVW de snelheid benutten die in de ploeg zit. De kansen die GZVW kreeg werden benut en SGHA kon alleen gevaarlijk worden met afstand schoten. Halverwege de tweede periode leidde GZVW dan ook de wedstrijd met een 2-8 voorsprong.

Slordiger spel
In plaats van dat de voorsprong rust zou brengen, werd het spel slordiger. Het besef dat GZVW voor het eerst in hun bestaan, kampioen in de 1e klasse kan worden drong door bij de spelers. Kansen die in het begin van de wedstrijd erin gingen werden nu gemist en doordat de tegenstander  de zone nu wel wist te doorbreken kwamen ze steeds dichterbij.

Tijdens de rust tussen de 3e en 4e periode werden de koppen bij elkaar gestoken en afgesproken dat er simpel gespeeld zou werden,  met een pres verdediging over het hele veld, en de kansen die er zouden komen, met overtuiging afmaken. Zo geschiede het ook, en het kampioenschap werd veilig gesteld.

- advertentie -

Mix van jeugdspelers en routiniers
Grote man in deze wedstrijd was de ervaren Gijs Trul met 7 doelpunten. De andere doelpunten werden gemaakt door Daan Doedens (2x), Max ten Cate (2x), Hans Nicolaas en Youri Meijerhof, die beide één keer trefzeker waren.

- advertentie - 

GZVW is kampioen geworden met een goede mix van veel jeugdspelers, aangevuld met enkele routiniers.  Qua speelstijl is GZVW overgeschakeld op het moderne waterpolo, gebaseerd op snelheid en variatie, die mede door een verandering van de spelregels de toekomst heeft. Voor GZVW zit het seizoen er nog niet op. Ze kunnen de dubbel nog behalen, daar ze op 7 mei de finale van de beker nog spelen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button