Sport

Voetbalclubs Oldambt voelen zich buitenspel gezet

- advertentie -

Oldambt – De dertien voetbalclubs in de gemeente Oldambt zijn niet te spreken over de communicatie van de gemeente. Zij vrezen voor het voortbestaan van in elk geval een deel van de clubs, als Oldambt haar bezuinigingsplan doorzet. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

‘De gemeente doet een bericht naar buiten waarin staat dat er een besluit is genomen over de bezuinigingen, terwijl wij naar onze mening nog met Oldambt in gesprek waren’, zegt Gerben Loer van SC Scheemda.

Geldgebrek
De bezuinigingen hangen de clubs al langere tijd boven het hoofd. Hoe die precies vorm zouden krijgen, was volgens hen nog de vraag. Maar de gemeente heeft de knoop nu doorgehakt: clubs worden vanaf het volgend kalenderjaar zelf verantwoordelijk voor het groot onderhoud.

Dan moet onder andere gedacht worden aan het onderhouden en vervangen van velden. Loer: ‘Het vervangen van een compleet veld kost ongeveer 60.000 tot 70.000 euro. Het kan zijn dat de gemeente krap bij kas zit, maar wij hebben dat soort bedragen al helemaal niet op de plank liggen.’

Annet de Rooy, voorzitter van WVV in Winschoten: ‘Je kunt velden in orde houden, als je daar de mensen en de financiën voor krijgt, maar de gemeente ziet het openhouden van de clubs niet als kerntaak. Hoe belangrijk vind je de gezondheid van de inwoners en het voortbestaan van de clubs? Daar wringt de schoen.’

Niet eerlijk
Volgens de clubs is het niet eerlijk om alle verantwoordelijkheden voor het gehele complex aan de clubs zelf over te dragen. Zij willen een gelijk speelveld. Oftewel: elke club moet in gelijke staat zijn, voordat de gemeente alle verantwoordelijkheden bij hen neerlegt. Op dit moment is dat niet het geval.

Omdat Oldambt eerst bestond uit de gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland, golden destijds voor alle clubs andere regels. Zo kan het zijn dat de kleedkamers bij WVV in Winschoten in slechte staat zijn, terwijl die van Scheemda bijvoorbeeld vlak voor de gemeentelijke herindeling nog zijn verspijkerd.

Loer: ‘In een rapport uit 2018, nota bene opgesteld door een bureau dat door Oldambt is ingehuurd, staat heel duidelijk dat de gemeente eigenlijk eerst tien jaar moet uittrekken om de clubs in goede staat te brengen. En dat die situatie eerst bereikt moet worden voordat de clubs deze verantwoordelijkheid kunnen dragen. Maar wij denken dat dat rapport ergens onderin een la is beland.’

Clubs vallen om?
Volgens de clubs zelf is het nagenoeg onmogelijk om het groot onderhoud zelf uit te voeren. Zij vrezen de gevolgen.

De Rooy: ‘De dertien clubs hebben onderling enorm goed contact. Dus wij weten precies van elkaar hoe de zaken ervoor staan. Als dit beleid wordt doorgevoerd, dan vrees ik voor de toekomst van meerdere clubs in onze gemeente. Het risico op het omvallen van clubs is groot.’

De clubs hopen dat zij het tij nog kunnen keren. Loer en de Rooy: ‘Wij trokken samen met de gemeente op in dit verhaal en dachten echt op de goede weg te zijn. Wij hoopten echt op perspectief voor de verenigingen en de leefbaarheid van het dorp, maar het lijkt wel gelopen koers.’

Lees ook:Oldambt maakt nieuwe afspraken met sportverenigingen

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button