Algemeen

Monitoren Eikenprocessierups gestart

- advertentie -

Groningen – Elk jaar zorgen de eikenprocessierupsen voor overlast. Op dit moment zijn de nesten goed te zien en dat betekent dat ze nu ook brandharen hebben. Stichting Groningerbomenwacht start met het monitoren van de aantallen vlinders. De informatie over de plaagdruk hebben gemeenten nodig om beheersmaatregelen in te zetten om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

- advertentie -

Hoe doen we dat dan?
De komende 2 weken plaatsen we feromoonvallen in de bomen. Daar komen de vlinders op af zodat we ze kunnen tellen en de verspreiding en ontwikkeling in de provincie Groningen kunnen volgen. Deze informatie wordt gedeeld met de gemeenten zodat zij hun aanpak daarop kunnen afstemmen.

Kennisplatform Processierups
Op www.processierups.nu staat veel informatie over eikenprocessierupsen en antwoorden op veel gestelde vragen. Ook is er een tool ontwikkeld om de te verwachten plaagdruk in beeld te brengen. Vrijwilligers en gemeenten kunnen het actuele aantal nesten doorgeven via het formulier op de website.

Werkgroep eikenprocessierups Groningen
In de Werkgroep Eikenprocessierups Groningen houden de Stichting Groninger Bomenwacht, GGD Groningen, Staatsbosbeheer, provincie Groningen en diverse gemeenten de ontwikkeling van de eikenprocessierups goed in de gaten. Na de zomer gaan ze met elkaar in gesprek om kennis uit te wisselen en vervolgstappen af te spreken.

Heb je vragen over de eikenprocessierups of wil je melding maken van nesten of rupsen bij jou in de buurt? Dan kunt u contact opnemen met je gemeente.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button