Cultuur

Nieuwe melodieën in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – De Olle Witte in Winschoten is in 1930 verbouwd tot een carillontoren, naar ontwerp van stadsarchitect Bolhuis. De lantaarn biedt plek aan 48 bespeelbare klokken, waarvan de grootste 1060 kg weegt. Ook heeft de beiaardier beschikking over de Borchhard-klok uit 1774, die bijna 1,5 meter in diameter is. Deze klok is tevens luidklok en slaat de uren. De toren is regelmatig te bezoeken.

- advertentie -

Op maandag 11 juli is de speeltrommel verstoken. Dat betekent dat er elk kwartier nieuwe melodieën klinken op het carillon.

Het hele uur:
Op het hele uur klinkt er een zetting van Psalm 147. Een tekstfragment: “..het volk in ballingschap verloren brengt Hij er samen, heelt hun wonden.”

Kwart over:
Om kwart over hoort u Lady Madonna van The Beatles.

Het halve uur:
De zwoele zomer wordt op het halve uur begeleid door de Nocturne uit Felix Mendelssohn’s muziek bij ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Shakespeare.

Kwart voor:

Om kwart voor klinkt een fragment van het lied Last night I had the strangest dream van Ed McCurdy. Dit lied, dat ook bekend is van Simon and Garfunkel, gaat over een droom waarin de hele wereld besluit nooit meer oorlog te voeren.

- advertentie -

Bent u ook begaan met het carillon en geniet u van de klanken? Overweeg dan donateur te worden. Meer informatie hierover op chcoldambt.nl/wat-wij-doen/carillon.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button