Gemeente

Oldambt huisvest tijdelijk statushouders in Renselheerdt en Emmaheerdt

- advertentie -

Winschoten – Ruim veertig mensen die in Nederland mogen blijven, krijgen tijdelijke huisvesting in Winschoten. De gemeente Oldambt heeft plekken geregeld in (voormalige) woonzorgcentra de Renselheerdt en Emmaheerdt. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

De veertig statushouders verblijven nu nog in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. ‘Door ze in Winschoten te huisvesten krijg je daar weer ruimte en kan de rest weer doorstromen’, weet wethouder Ger Klein van de gemeente Oldambt. Het zijn geen asielzoekers meer, omdat ze hun asielprocedure hebben afgerond en een verblijfsvergunning hebben gekregen.

De gemeente is verplicht om een bepaald aantal statushouders een huis aan te bieden. Daarnaast heeft de gemeente besloten om daar bovenop ook extra mensen te huisvesten, op verzoek van de Veiligheidsregio Groningen.

Maximaal tot 1 oktober
De 23 nieuwe bewoners van de Renselheerdt zullen er tot maximaal 1 oktober blijven, omdat de locatie niet langer beschikbaar is. ‘Op termijn zullen zij dus moeten verhuizen naar een eengezinswoningen. Daarover zijn goede afspraken gemaakt met de woningbouwvereniging’, weet Klein.

De nieuwe bewoners van de Emmaheerdt, een vergelijkbaar aantal, kunnen er langer blijven. Op termijn moeten zij ook naar een reguliere woning.

Binnenkort meer plekken voor statushouders
In de aankomende weken zullen op meer plekken in onze provincie statushouders worden gehuisvest. Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s gevraagd om versneld mensen met een verblijfsvergunning een (tijdelijke) woonruimte aan te bieden.

- advertentie -

In Utrecht en omgeving doen ze dat door voor een aantal weken alle sociale huurwoningen te reserveren voor statushouders. In Groningen lijkt dat niet te gebeuren.

- advertentie - 

‘Wij zijn bezig met twee of drie locaties in de provincie waar we statushouders versneld kunnen plaatsen’, vertelt woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio Groningen. Om welke andere plekken het gaat, kan Coenraads nog niet zeggen.

Omwonenden rondom de Emmaheerdt en Renselheerdt in Winschoten worden volgende maand bijgepraat over de komst van de statushouders.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button