Economie

Doperwtjes terug in het Oldambt

- advertentie -

Scheemda – Een bijzonder tafereel was er 2 en 3 augustus kort te zien in Scheemda. Drie gigantische machines afkomstig van een bedrijf uit Helmond, oogsten in het Oldambt doperwtjes van percelen van onder andere Buseman Akkerbouw.

- advertentie -

Van april tot augustus oogsten de grote machines van Van RijsingenSource uit Helmond, tonnen doperwtjes in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland, nu tot aan Groningen toe.

De erwtjes hebben een kort verbouwingsproces, zo’n 10 tot 12 weken van zaaien tot oogsten. Omdat het in Zuid-Europa sneller warm is, start het zaaien en oogsten daar. Vorig jaar zijn er een aantal boeren in Oost-Groningen benaderd om mee te werken aan een project om ook hier weer erwtjes te verbouwen, bij elk bedrijf ongeveer 15 tot 20 hectare.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Spoedklusje
De doperwt heeft een duidelijk groeiproces, dus kan het vrij secuur bepaald worden wanneer er op welke plek wordt geoogst. Van RijsingenSource heeft circa 20 oogstmachines die in Europa worden ingezet. Ron van dit bedrijf regelt de strakke planning in Nederland. “Als de erwtjes geoogst zijn, moeten ze zo snel mogelijk, liefst binnen 5 uur, bij de fabriek in Kapelle zijn en zijn ze maximaal 11 uur later in pot of diepvries verpakt,” legt hij uit.

“Omdat er niet meer veel conservenfabrieken zijn, was Groningen voor ons een uitdaging. De Groninger bodem is prima voor de erwtjes en oogsten kan hier weer iets later dan op de zandgronden in het zuiden.” zegt Ron.

(lees verder onder de foto)

Oldambtster erwtjes
In Oost-Groningen zijn 12 bedrijven ingezet om mee te werken aan dit project, waaronder drie Oldambtster bedrijven: Lugtenberg-Remijn uit Nieuw Scheemda, Van ’t Westeinde in Nieuwolda en Buseman uit Scheemda.

“Wij vinden het extra bijzonder om doperwtjes te verbouwen, omdat mijn vader dit ruim dertig jaar geleden ook verbouwde,” vertelt Focko Buseman. “In Eexta stond toen nog de conservenfabriek van Ten Have waar de erwtjes naar toe gingen. Toen ons perceel werd ingezaaid, was de prognose om te oogsten de eerste week augustus, nou, dat is dus keurig uitgekomen.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Vlinderbloemen stikstof verbindend
De doperwt behoort tot de vlinderbloemigen en die zijn voor de afwisseling van teelgronden heel gezond. Thea Buseman: “De doperwt haalt van nature veel stikstof uit de lucht en geeft dit aan de grond om zelf goed te kunnen groeien. Voor ons is dit extra gewas een aanvulling op de teelt van tarwe, bieten en gerst. Door het inzetten van de doperwt, hoeven we minder kunstmest te gebruiken. Daarnaast is de doperwt ook een leuk plantje om te zien en zijn insecten dol op de bloemetjes. “

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button