Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Straten van Oldambt: Een vleugje Scandinavië in Blauwestad

- advertentie -

Blauwestad – Rijdend of lopend door Oldambt heb je je vast wel eens afgevraagd waar sommige straatnamen precies vandaan komen. Deze zomer duikt OldambtNu in de verhalen achter de straatnamen in Oldambt.

- advertentie -

In het zuiden van Denemarken ligt het eiland Funen, een plek waar jaarlijks vele toeristen uit heel Europa naar toe komen om vakantie te vieren. Het is ook het eiland waar de wereldberoemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen geboren is. Maar als je een bezoek wil brengen aan Funen, hoef je niet helemaal naar Denemarken. Je kan ook gewoon naar Blauwestad gaan, want in de wijk Het Riet is een straat te vinden met dezelfde naam.

(lees verder onder de foto)

En als je er toch bent, kan je er meteen een rondje Denemarken van maken. Want ook andere straten in de moderne nieuwbouwwijk zijn naar Deense eilanden vernoemd. Zo is er ook een straat genoemd naar Falster, één van de minder bekende eilanden in Denemarken, dat ongeveer 43.500 inwoners telt. Op het eiland ligt ook het meest zuidelijke puntje van Denemarken.

Daarnaast is er ook nog een straat vernoemd naar Bornholm, een eiland met 39.000 inwoners, dat jaarlijks door maar liefst 600.000 toeristen bezocht wordt. Voor de rust kan je dus beter naar Bornholm in Blauwestad gaan. We vervolgens ons ‘Deense’ rondje door Het Riet met de eilanden Langeland en Endelave, twee dunbevolkte eilanden, waar de natuur en landbouw belangrijk zijn.

Op Endelave wonen slechts 185 mensen, een stuk minder dan het aantal wilde konijnen dat het eiland bevolkt. Meer dan de helft van het totale aantal wilde konijnen in Denemarken, zo’n 2500, leeft op Endelave. Het laatste Deense eiland met een straatnaam in Blauwestad is Anholt, een ander klein eiland, dat vooral geliefd is bij duikers.

(lees verder onder de foto)

Maar niet alleen Denemarken is vertegenwoordigd in Het Riet, ook Noorwegen komt voorbij. Zo is er de straat Vikna. Dat is een eilandengroep in centraal Noorwegen, met een typisch Noorse natuur. Hoge bergen, ruwe rotsen en prachtige brede rivieren wisselen elkaar af. De laatste straat in Het Riet is een vreemde eend in de bijt. Het is niet vernoemd naar een eiland, maar naar de godin Freya uit de Noordse mythologie. Zij is de godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust.

Door al het water waardoor de wijk Het Riet omringt is, waan je al bijna op een eiland en door de bijzondere Scandinavische straatnamen zou je zomaar vergeten dat je gewoon in Blauwestad bent.

Ken jij nog meer bijzondere straatnamen in Oldambt? Tip ons via redactie@oldambtnu.nl

Lees ook: `
– Straten van Oldambt: Communistische verzetsstrijders geëerd met eigen straat
– Straten van Oldambt: Eeuwen terug in de tijd met Midwolder straatnamen

Straten van Oldambt: Herinneringen aan verdronken dorpen
Straten van Oldambt: Verdwenen klooster herleeft in Winschoter straatnamen

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button