Regionaal nieuws

Scholieren komen met creatieve ideeën voor energiekwesties

- advertentie -

Groningen – Het ontwikkelen van een game, meer energie opwekken op school en een website waarop je energie kan verhandelen. Hierover gaan de vier winnende ideeën van scholieren in Groningen, Drenthe en Friesland. Op 15 en 16 september hebben 33 teams met in totaal 185 leerlingen en studenten nagedacht over energiekwesties. Een pittige dobber. In een hackathon van maar liefst dertig uur achterelkaar gingen ze hiermee op hun eigen school aan de slag.

- advertentie -

De komende weken gaan de teams met hun klasgenoten de oplossing uitwerken. Het eindresultaat pitchen ze in één van de drie provinciehuizen. De hackathon is namelijk de start van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’, een initiatief van Nationaal Programma Groningen en Stichting Technasium om jongeren te betrekken bij oplossingen die gaan over energiekwesties waar we op dit allemaal de gevolgen van merken.

Hackathon-winnaars
De deelnemers maakten kans op één van de vier prijzen. Vol spanning zaten ze op hun school achter het scherm te wachten op de uitslag. Vanuit de studio in Emmen, waar de hackathon uitgezonden werd, kregen ze het goede nieuws.

– ‘Overall winnaar’ is Team Takomst van het Stellingwerf College in Oosterwolde. Hun idee is het ontwikkelen van een game die gericht is op het verminderen de ecologische voetafdruk. De jury zegt daarover: “Het idee is haalbaar, origineel, snel uitvoerbaar en heeft een fun factor. Maar het is ook erg origineel, het trok meteen de aandacht.” Bij het horen van de reactie zaten ze met hun handen voor hun mond sprakeloos voor het scherm.

– Micro Champions van CSG Liudger in Drachten kreeg de prijs voor ‘Best design’. Het idee van dit team gaat over allerlei oplossingen om op school meer energie op te wekken, zoals energieopwekkende tegels. “Ze hebben een praktisch design, zijn innovatief en hebben zelfs al een bedrijfsmodel. Met dit idee promoten ze innovatie”, aldus de jury. “Yeah we hebben gewonnen!!”, klonk het volmondig bij het horen van de uitslag.

– De prijs ‘Meeste impact’ is gewonnen door het team Klavertje Vier van het Dr. Nassau College Quintus in Assen. Zij hebben een online platform bedacht voor het verhandelen van energie. De motivatie van de jury hierover is: “Het idee heeft betrekking op de totale samenleving. Tijdens de presentatie wisten

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button