Economie

Relatief weinig Groningers werken: cijfers per gemeente

- advertentie -

Groningen – Vorig jaar had 68,3% van de Groningse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Groningen ligt hiermee onder het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat.

- advertentie -

Relatief meeste werkenden in Westerkwartier
In Westerkwartier is – naar verhouding – het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle inwoners van Westerkwartier tussen de 15 en 75 jaar is namelijk driekwart werkzaam, nergens in Groningen is het aandeel werkenden zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie met de hoogste arbeidsparticipatie is als volgt:

1. Westerkwartier: 71,8%
2. Groningen: 69%
3. Het Hogeland: 68,7%
4. Veendam: 67,3%
5. Midden-Groningen: 67,2%

In de gemeente Westerwolde ligt de arbeidsparticipatie het laagst: hier werkt slechts 64,3% van de beroepsbevolking. Ook in Oldambt (65,9%) en Eemsdelta (66,7%) werkt een relatief klein deel van de inwoners ten opzichte van andere gemeenten.

Kleinste verschil tussen mannen en vrouwen van Nederland
Groningen is de provincie met het kleinste verschil tussen werkende mannen en vrouwen. Desondanks verschilt de arbeidsparticipatie op de Groningse arbeidsmarkt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt 70,5%, terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (66%).

Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Westerkwartier (69%) en Groningen (68,5%). In Westerwolde hebben relatief gezien de minste vrouwen betaald werk (60,8%).

40% meer werkenden onder 50- tot 64-jarige Nederlanders
Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3%. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top 10 werkende 50-plussers.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button