Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Herfstvakantie weer Nederland: prima temperaturen

- advertentie -

Landelijk  – Dit weekend krijgen veel mensen in het noorden van Nederland een weekje vakantie. Het weer lijkt redelijk gunstig uit te vallen in deze eerste vakantieperiode, al is het wel licht wisselvallig. Verder is er kans op opvallend hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Maar of die er ook daadwerkelijk komen?

- advertentie -

Dit weekend valt het nog wel mee met het zachte weer. Een zuidwestelijke stroming voert wel een milde luchtsoort aan, maar met temperaturen tussen 16 en 18 graden is het niet overdreven warm. Daarbij is vooral zaterdagochtend en zondagmiddag de zon te zien; daar tussenin passeert waarschijnlijk een gebied met wat regen ons land. Zoals het nu lijkt valt de meeste neerslag daarvan in de nacht naar zondag, dus daar zullen weinig mensen iets van merken.

Zeer zachte week
Volgende week houdt de zuidwestenwind aan en tegen die tijd wordt er nog wat warmere lucht naar ons land geblazen. In het zuiden is zomaar ergens een keer ruim 20 graden mogelijk, maar ook vakantievierend Noord-Nederland krijgt het ronduit zacht met maxima tussen 17 en 19 graden. Daarmee leven we ruim boven onze stand, want half oktober moeten we het normaal gesproken doen met temperaturen rond 15 graden. Verder kan de wind soms vrij stevig zijn met kracht 5 of 6 langs de kust.

Het weerbeeld is verder licht wisselvallig. Van tijd tot tijd kunnen enkele buien ons land passeren, maar de hoeveelheden lijken meestal toch beperkt te blijven tot hooguit enkele millimeters per dag. Zeker wanneer de zon schijnt is dan echt geen onaardig weer voor midden oktober. Heerlijk om, al dan niet met een regenjas voor de zekerheid, lekker erop uit te gaan!

Kans op veel wind?
Doordat een serie met zogenaamde storingen vlak langs ons land trekken, kan het soms stevig waaien. De kans op een herfststorm lijkt voorlopig bijzonder klein, maar met name de kustgebieden kunnen soms wel te maken krijgen met een krachtige zuidwestenwind. Bij buien kunnen dan ook zware windstoten voorkomen van 75 of 80 km/uur. Dat is natuurlijk heel kenmerkend voor de tijd van het jaar.

Als er meerdere dagen met veel wind voorkomen, kunnen de kleuren in de natuur de komende weken wel snel weer verdwijnen. Blaadjes waaien tenslotte veel sneller van de bomen af.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button