Cultuur

Gemengd Koor Kwajr brengt opera over Oldambtster verzetsman Sebo Huninga

- advertentie -

Winschoten – In de zeventiende eeuw wist iedereen in Oldambt wie hij was: Sebo Huninga. Hij leidde het verzet van de boeren tegen de machtige stad Groningen. Gemengd Koor Kwajr uit Groningen wijdt een opera aan het leven en de strijd van deze bijzondere man.

- advertentie -

Verhaal
De verhouding tussen het trotse Oldambt en de steeds dominantere stad Groningen was lange tijd moeizaam. Begin zeventiende eeuw kwam dit tot een uitbarsting van verzet, onder aanvoering van Sebo Huninga. Hij werd uiteindelijk bij verstek ter dood veroordeeld en later verbannen, maar het is de stad nooit gelukt hem te arresteren. Nog altijd is zijn grafsteen te bezichtigen in de Bartholomeuskerk van Beerta.

Unieke locatie: het Stadhuis 
Bezoekers van Sebo Huninga kunnen kiezen uit twee prachtige en passende locaties. Op 6 november zingt en speelt het koor in hartje Oldambt: Cultuurhuis De Klinker in Winschoten. Op zaterdag 12 en zondag 13 november staat Kwajr in het pas gerenoveerde Groninger Stadhuis.

Burgemeester Koen Schuiling: ‘Amateurkoor Kwajr behandelt met de opera over Sebo Huninga een stuk geschiedenis van onze provincie. We zien daarin terug dat de goede relatie tussen stad en ommeland niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Dat is inmiddels gelukkig een stuk beter en daar maken we ons als gemeentebestuur ook hard voor. Met dit in het achterhoofd is het stadhuis van Groningen een prachtig historisch decor voor deze voorstelling.’

Uit eigen gelederen
De opera is gecomponeerd door stadjer Mark de Vries, zelf lid van Kwajr: ‘Ik zocht een historisch verhaal uit de streek met een link naar de actualiteit. Ook nu zien we nog tegengestelde belangen en conflicten tussen regio’s, denk alleen al aan de strijd van de Groningers die vechten voor een veilige, aardbevingsvrije woonomgeving. Los daarvan vind ik het leuk om een vergeten held naar boven te halen.’

Regie en directie
De regie is in handen van Fokko Jelsma en de koordirectie ligt bij vaste dirigent Merlijn Wackers. De opera is een samenspel van het koor, een aantal professionele musici en vier zangsolisten: Jitze van der Land (bariton) speelt Sebo Huninga en Hanneke Tichelaar (mezzosopraan) vertolkt zijn echtgenote Tijade Tiddinga. Judith Bouma (mezzosopraan) speelt de drost van de stad en Ries Buckers (bariton) heeft de rol van stadhouder Frederik Hendrik.

- advertentie -

Data & tickets
6 november, 15.00 uur, De Klinker, Winschoten
tickets: https://www.indeklinker.nl/theater/3490/Sebo_Huninga/Kwajr

- advertentie - 

12 november, 20.00 uur, Stadhuis Groningen
tickets: https://www.ticketkantoor.nl/shop/sebo-zaterdag

13 november 15.00 uur, Stadhuis Groningen
tickets: https://www.ticketkantoor.nl/shop/sebo-zondag

Over Kwajr
Gemengd koor Kwajr brengt koorwerken en liederen uit alle tijden en muziekstromingen. Het koor bestaat uit enthousiaste zangers en geïnteresseerde muziekliefhebbers uit de stad Groningen. Op dit moment telt Kwajr 25 sopranen, tenoren, alten en bassen. De jaarlijkse concerten zijn vaak theatraal vormgegeven en worden op bijzondere locaties gehouden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button