Gemeente

Gemeente gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder

- advertentie -

Oldambt – Verduurzamen, isoleren, zonnepanelen, warmtepomp, allemaal termen die tegenwoordig in veel huishoudens onderwerp van gesprek zijn. Niet alleen in de eerste plaats om de energierekening zo laag mogelijk te houden, maar ook om de CO2-uitstoot te verminderen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook bedrijven en overheden doen er alles aan om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden.

- advertentie -

De stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen heeft hiervoor de CO2-prestatieladder in het leven geroepen. De gemeente Oldambt is als eerste gemeente in de provincie Groningen gecertificeerd voor niveau 3 van de CO2-prestatieladder.

CO2-prestatieladder
De CO2-prestatieladder helpt bedrijven en overheden bij het reduceren van CO2 en kosten. De prestatieladder bestaat uit vijf niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie. Vanaf niveau 4 en 5 wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot buiten de eigen organisatie, zoals bijvoorbeeld van toeleveranciers.

Voordelen van de prestatieladder zijn dat er halfjaarlijks wordt gemonitord, waardoor het mogelijk is om vroegtijdig te sturen op geconstateerde afwijkingen. Een ander voordeel is dat de prestatieladder als instrument kan worden gebruikt bij aanbestedingen. Gecertificeerde bedrijven krijgen korting op de inschrijfprijs van aanbestedingen.

Co2-reductie Oldambt
In het Klimaatakkoord is een CO2-reductie van 49% in 2030 afgesproken, dit geldt ook voor gemeenten. De gemeente Oldambt heeft als doel om in 2025 maar liefst 73% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van het basisjaar 2020. “Een ambitieuze doelstelling, waar we hard voor moeten werken. Maar het loont en daar doen we het voor”, aldus wethouder Jurrie Nieboer.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button