Politiek

Partij voor het Noorden blij met lachgas verbod

- advertentie -

Oldambt – De fractie van de Partij voor het Noorden is aangenaam verrast en zéker blij met het gisteren aangekondigde verbod op lachgas. Het excessieve gebruik in huis, maar vooral ook in het Winschoter uitgaansleven is al jaren een doorn in het oog van de Oldambtster fractie.

- advertentie -

PvhN-raadslid Mark Kalse; sinds 2019 proberen wij al aandacht te vragen voor de schadelijke effecten door het lachgas-fenomeen. Veelal jongeren inhaleren het lachgas uit een eenvoudige rubberen luchtballon om voor een kortstondig hallucinerend effect. Juist vanwege dat kortstondige effect ontstaat de drang naar vaker, méér en snellere inname waardoor excessief gebruik op de loer komt te liggen.

En dáár begint het levensgevaarlijk en levensbedreigend te worden. Het verstoort de groei van de nog immer in ontwikkeling zijnde hersencellen bij jongeren en brengt er onherstelbare schade aan, hebben onderzoeken uitgewezen.

Maar ook de vele, ernstige en vaak noodlottige verkeersongevallen als gevolg van het lachgasgebruik, zelfs tijdens het rijden, hebben uitgewezen dat het tot een levensgevaarlijke invloed op de werking van het brein leidt.

Eerdere afspraken
Vanaf 2019 heeft de Partij voor het Noorden meermaals aandacht gevraagd en gevonden binnen de Oldambtster gemeenteraad. In totaal werd met totaal 3 ingediende en vrijwel unaniem gesteunde moties het lachgas gebruik en de verkoop er van tot het maximaal mogelijke bemoeilijkt in het Winschoter uitgaansleven.

Kalse vind het spijtig dat er een wettelijk verbod nodig bleek om bij Marktplein horeca de gezondheid van hun gasten te laten prevaleren boven hun eigen financiële gewin. De goede cafés beslist niet nagelaten vult hij meteen aan; zij bleven de eerder, met wijlen burgemeester Pieter Smit gemaakte afspraak om het lachgas te weren, wèl respecteren.

- advertentie -

Lachgasverbod
Het lachgasverbod wordt van kracht per 1 januari 2023. Vanaf die datum staat lachgas op lijst II van de Opiumwet, wat betekent dat het dan onder andere verboden wordt om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of te hebben. Het doel van het verbod is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken.

- advertentie - 

Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button