Incidenten

Oldambt en Pekela zijn kwetsbaar voor zware criminelen, ze scoren hoog op de Onderwereldkaart

- advertentie -

Winschoten – De gemeenten Oldambt en Pekela zijn kwetsbaar voor zware criminelen. Dit valt op te maken uit een onderzoek van RTL Nieuws, waarbij Limburg in Nederland het hoogste risico loopt, waarvan Heerlen op nummer 1 staat op de ‘Onderwereldkaart’. Maar ook Oldambt (plaats 37) en Pekela op 27, vormen een gevaar voor de georganiseerde misdaad, aldus de onderzoekers.

- advertentie -

Het onderzoek heeft zich gericht op de zogeheten ondermijnende criminaliteit, waarbij drugs en wapens een belangrijke rol spelen. Maar ook het aantal panden dat in handen is van een veroordeelde eigenaar en verder dat jongeren een kwetsbare groep vormen om in de drugscriminaliteit terecht te komen.

Oldambt
In Oldambt wordt 1,31% van de inwoners verdacht van een ondermijnend delict; 10% van de huishoudens kampt met problematische schulden en bijna 5% zijn hoogrisico-jongeren. Wapenhandel is dan minder sterk in het Oldambt maar staat nog steeds op een 110e plek op de lijst met 8,9 zaken per 10.000 inwoners, maar waarvan panden in handen zijn van een veroordeelde eigenaar staat weer een stuk hoger, op nummer 32 met 3,8%.

Met deze Onderwereldkaart wordt geprobeerd een probleem dat voor veel mensen onzichtbaar is in beeld te brengen. Dat Oldambt en Pekela hoog scoren op deze lijst, wil niet zeggen dat er ook daadwerkelijk veel ondermijnende criminaliteit is. Ondermijning is vaak onzichtbaar.

“De schuur is aantrekkelijk om er een hennepkwekerij of drugslab in te vestigen. Het gezin met schulden is kwetsbaar, omdat crimineel geld een makkelijke oplossing lijkt voor de problemen. Criminelen verwachten echter altijd iets terug. Wanneer iemand toehapt, is er vaak geen weg meer terug”, aldus het rapport.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button