Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Gladheid door ijzelbuien begonnen

- advertentie -

LandelijkIn het slot van deze middag en vanavond trekken vanuit het noorden en noordwesten enkele regenbuien over ons land. De buien brengen regen op een bevroren ondergrond, waardoor het verraderlijk glad kan worden door ijzel. Eind van de avond wordt het droog, maar het kan tot morgenochtend plaatselijk erg glad zijn door bevriezing van natte wegen. Wie de weg nog op gaat moet erg voorzichtig zijn.

- advertentie -

De eerste buien bevinden zich momenteel al boven de Wadden, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Hierbij valt regen bij wegdektemperaturen die rond het vriespunt liggen. Lokaal kan het dus nu al spekglad zijn.

De zon gaat onder en daarmee koelen de wegen in het hele land weer massaal af tot onder het vriespunt en tegelijk breiden de buien verder uit over het westen en noordoosten van het land. Op meerdere plaatsen zal het hierdoor erg glad worden. Juist de verschillen van plaats tot plaats maken het gevaarlijk op de weg.

Ook midden en zuidwesten kans op ijzel
Halverwege de avond kunnen enkele buien ook het midden en zuidwesten van het land aandoen. De kans op een ijzelbui is in het zuidoosten klein en mogelijk is de lucht daar koud genoeg om dan eerder een lichte sneeuwbui op te leveren. Deze gladheid is veel beter zichtbaar dan het ijs dat bij ijzel ontstaat.

De luchttemperatuur ligt vanavond landinwaarts een aantal graden onder nul en in de kustgebieden boven nul. Maar vergis je niet in de autothermometer, want die zegt niets over hoe koud de weg is. Na de vorst van de afgelopen dagen zit er kou in de bodem en daardoor zijn de wegen kouder dan de lucht.

Ook vannacht, als de buien voorbij zijn, kan hierdoor vocht op de weg neerslaan, met gladheid tot gevolg. Hier valt overigens wel beter tegen te strooien dan tegen ijzel.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button