Regionaal nieuws

Energieweerbericht: einde koud weer gunstig voor energieverbruik

- advertentie -

Landelijk – De verwarming moest afgelopen week flink opengedraaid worden in veel huishoudens. Toch neemt de kans op een kouder weertype de komende weken af, waarmee het energieverbruik ook zal gaan dalen.

- advertentie -

Het koude winterweer heeft sinds begin december gezorgd voor een stijging van het energieverbruik in Nederland van 30%. De temperatuur kwam afgelopen week ’s nachts vaak ruim onder het vriespunt uit en overdag was het ook koud met waarden tussen 0 en 5 graden. De gaskraan moest dus flink open om het huis warm te houden.

De komende dagen nemen we nog geen afscheid van het koude winterweer, dus voor het gasverbruik is dat niet erg positief. Tot en met zaterdag ligt de temperatuur vaak onder het vriespunt, dus als je huis niet goed geïsoleerd is zal je dat zeker merken! Met een variabel energiecontract is het dan dus verstandig om de verwarming een graadje lager te zetten.

Een handige tip is om overdag de gordijnen open te doen, zodat de straling van de zon je huis nog wat kan opwarmen. Zodra de zon weer onder is, kan je de gordijnen weer sluiten om de warmte binnen te houden.

Gemiddeld energieverbruik komende weken?
De weermodellen laten geen koud signaal zien voor komende weken. Vaker hebben we te maken met wind vanaf zee, waardoor relatief zachte lucht wordt aangevoerd. Dat is dus goed nieuws voor het energieverbruik.

Het wisselvalliger weertype zorgt ook voor meer wind, waardoor de opwek van windenergie waarschijnlijk zal stijgen. Daarentegen krijgt de zon het wel moeilijker doordat geregeld gebieden met regen overtrekken. Dat is dus negatief voor de hoeveelheid zonenergie in de energiemix. Toch zal het gasverbruik in het algemeen dalen, omdat er minder vorst wordt verwacht ten opzichte van nu.

- advertentie -

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa wordt het een stuk zachter. Op Europees niveau is dat dus waarschijnlijk goed nieuws voor de gasprijs.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button