Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Op stap

De Grunneger 1000 is klaar: Wat Aans! en Burdy hoogste nieuwe binnenkomer

- advertentie -

Groningen – Nog een paar dagen en de Grunneger 1000 is weer te volgen via RTV Noord. Duizenden Groningers reageerden onlangs tijdens de stemweek en hielpen zo mee de lijst samen te stellen. Maar liefst 5.730 muziekliefhebbers stemden op in totaal 86.883 nummers. De Grunneger 1000 leeft en groeit met het jaar!

- advertentie -

De lijst is inmiddels klaar en vanaf 1e kerstdag 06.00 uur hoor je alle nummers tot en met de nummer 1, die draaien we vlak voor 18.00 op oudejaarsdag. Hoewel het programmateam van de Grunneger 1000 nog niet teveel prijs wil geven, kunnen we toch al wat tipjes van de sluier oplichten. Het nummer miljonair van Wat Aans! & Burdy is dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer op nummer 29. Het nummer was dé Groningse zomerhit van het jaar.

De muziek uit Groningen is sowieso goed vertegenwoordigd in de lijst. Ruim een derde van de duizend liedjes komt uit onze provincie, vooral nummers in de Grunneger toal.

Vanzelfsprekend de klassiekers die we al jaren kennen, maar ook nieuwe liedjes zoals Ritme van Josien Bakker (#107) of Sapmeer van Jan Henk de Groot (#182) zijn door het publiek al in de lijst gestemd. En zo is de Grunneger 1000 ook een soort muzikale afspiegeling van het afgelopen jaar. Presentator Eric Bats: ‘Het nummer In het kleine cafe in de haven van de overleden zanger en componist Vader Abraham staat dit jaar bijvoorbeeld op nummer 60, vorig jaar was dat nog op 827. Ook zien we veel meer noteringen van Fleetwood Mac, ongetwijfeld door het recente overlijden van een van de bandleden. Dat gebeurde in de stemweek, dus dat zie je meteen’.

Ook in de top van de lijst zien we dit jaar wisselingen. Een mega sprong maakt het nummer De Vief van Arno van der Heijden. De zanger, cabaretier en presentator is ernstig ziek en kreeg onlangs de Haide Bliksem Award voor zijn complete oeuvre. Tijdens de stemweek riep Eric Bats Groningers op het nummer in hun stemlijst te zetten en dat is massaal gedaan: ‘Mooi dat Groningers hem op deze manier steunen en zijn werk vieren. Ook zijn liedje schoapen komt binnen dit jaar. Hoe hoog De Vief staat wil Bats nog niet zeggen, het blijft in
ieder geval spannend tot de laatste dag’.

Remy van Mannekes, chef Radio Noord, is blij met de afwisseling in de lijst: “Ons motto is ‘Wat Grunn mooi vindt’ en dat zie je echt terug. Van Queen tot Ede Staal, van ABBA tot Mooi Wark, Guns n’ Roses, Eagles of De Troebadoers. In onze lijst komt alles voorbij. Dat maakt het zo succesvol”.

Volgens Van Mannekes brengt de Grunneger 1000 jong en oud samen: “Neem nou de muziek van de Tuutjefloiters, groot in de jaren 80. Afgelopen jaar stonden ze weer in de belangstelling en hup meteen in de lijst’. Ondertussen staan ook de hits van landelijke acts die in 2022 hun doorbraak maakten naar het grote publiek in de lijst zoals Goldband met Noodgeval (#459) en Son Mieux met Multicolor (#391). Dat kan alleen op Radio Noord, daar ben ik wel trots op”.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button