Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Cultuur

Nieuwe cursus moleninstandhouders MsMOG

- advertentie -

Noordbroek – Zaterdag 11 maart zal een nieuwe cursus opgestart worden om moleninstandhouder op te leiden bij de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MsMOG).

- advertentie -

Voorzitter Reint Huizenga: “Het zou geweldig zijn als we in maart de opleiding moleninstandhouders opnieuw kunnen starten. Er zijn momenteel al enkele aanmeldingen. Ideaal zou zijn om met een groep van vier tot acht personen te beginnen. Er is veel behoefte aan nieuwe mensen die op onze poldermolens willen draaien”

De MsMOG vindt het voldoende en verantwoord om met één van de MSMOG molens te mogen werken. Daarom hebben wij de CEMI opleiding (CErtificaat MolenInstandhouder) in het leven geroepen. De CEMI opleiding leert je precies dat wat nodig is voor die ene molen – en niet meer.  Het is een modulaire opleiding en de opleiding is veel korter daardoor en men is aanmerkelijk sneller gekwalificeerd als moleninstandhouder om op een molen te draaien.

De opleiding begint met een kennismakingsgesprek met een delegatie van het bestuur gevolgd door een meer inhoudelijk gesprek met de opleiders waarna een molenvriendovereenkomst zal worden afgesloten. Daarna ga je een korte, intensieve opleiding volgen Deze duurt 23 weken. De eerste 6 weken worden gebruikt voor oriëntatie. ’s Morgens wordt onze weercursus gegeven en wordt de basis gelegd voor veilig werken.  ’s Middags leer je onze molens en molenaars kennen.

Na 6 weken wordt het weerexamen afgenomen en kies je op welke MSMOG molen je wilt gaan werken. Je kunt op dat moment ook besluiten over te stappen naar de opleiding tot molenaar (GVM). De opleiding via het GVM duurt veel langer nl 3 jaar.

Blijf je de CEMI opleiding volgen dan ga je in overleg met de opleiders, het bestuur en met de molenaar(s) van de molen waarop je graag op wilt draaien. Je plant dan wekelijks minimaal een middag in om in de praktijk te leren werken. Verder krijg je elke zaterdagmorgen les van een gecertificeerde CEMI-instructeur, die je de theorie van jouw molen aanleert. Je krijgt dus van meerdere mensen les, dit zowel om continuïteit te borgen als ook om je vanuit diverse inzichten en ervaringen het vak bij te brengen.

Ongeveer halverwege de opleiding nemen we het examen ”veiligheid” af in combinatie met de  valbeschermingscursus. Aan het eind van de rit nemen we het examen molenbouw af, om je kennis en  kunde van molenonderdelen te testen. Daarna volgt de praktijkproef: onder de ogen van twee ervaren molenaars laat de kandidaat zien dat hij de molen verantwoord kan bedienen.

Als je slaagt voor alle theorie-examens en de praktijkproef mag je daarna onder voorwaarden al zelfstandig op de molen werken. Gedurende het eerste jaar sta je nog wel onder toezicht van een molenaar en moet je minimaal 8 uur per maand met de molen draaien en daar aantekening van bijhouden. Daarna mag je de molen volledig zelfstandig draaien.

Op www.msmog.nl is meer informatie over de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen te vinden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button