Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Zo’n 4% van de woningen in Oldambt onbewoond in 2022

- advertentie -

Groningen – In 2022 was 4,6 procent van de woningen in de provincie Groningen onbewoond. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Met name de huursector kent relatief veel leegstand. 6,7 procent van de Groningse huurwoningen had geen bewoner, tegen 2,7 procent van de koopwoningen.

- advertentie -

In de gemeente Eemsdelta is de leegstand relatief het grootst, terwijl Westerkwartier juist het kleinste percentage onbewoonde woningen kent.

Van de 287.568 woningen in Groningen die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 13.249 geen bewoner. Dat is opmerkelijk stelt Slimster, omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.

Meeste leegstand in Eemsdelta
Verreweg de meeste leegstand vinden we in de gemeente Eemsdelta. Daar is één op de elf woningen (8,8 procent) officieel onbewoond. Bij huurwoningen gaat het zelfs om 14,9 procent. Na Eemsdelta volgen Westerwolde (7,3 procent) en Het Hogeland (5,7 procent). In de gemeente Westerkwartier gaat het daarentegen om slechts 2,8 procent van de woningen, net iets minder nog dan in Veendam (2,9).

4,2% in Oldambt
In de gemeente Oldambt is 4.21% van de woningen onbewoond. Het gaat om 2.53% van de koopwoningen en 6.97% van de huurwoningen. Daarmee staat de gemeente Oldambt op plek 5 van de minst onbewoonbare woningen. De gemeente Groningen telt 10 gemeenten.

Bron: Slimster

 

Landelijk
Landelijk gezien komt de meeste leegstand voor in de provincie Zeeland. Daar is ruim één op de dertien woningen officieel onbewoond. Liefst vier Zeeuwse gemeenten staan in de top-10 wat betreft het hoogste percentage onbewoonde woningen. In die lijst komen we verder vier van de vijf Waddeneilanden tegen en de Noord-Hollandse kustgemeenten Zandvoort en Bergen. De volledige lijst is te bekijken op de website van Slimster.

Renovaties
Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, is een renovatie of verbouwing de meestvoorkomende oorzaak voor leegstand. “Bij een grootschalige verbouwing kunnen bewoners zich tijdelijk ergens anders inschrijven, als zij in de tussentijd bijvoorbeeld bij familie of vrienden of op een vakantiepark verblijven. Ook bij huurwoningen komt dit vaak voor: de ‘oude’ huurder is het huis inmiddels uit, maar voordat de nieuwe huurder erin kan vindt er een renovatie plaats, waardoor de woning tijdelijk onbewoond is”, aldus Schuurman.

Ook kan het voorkomen dat een woning dient als tweede huis, waarbij de eigenaar officieel dus op zijn ‘hoofdadres’ staat ingeschreven. Verder kunnen woningen ingezet worden voor vakantieverhuur of als extra bedrijfs- of opslagruimte. Minder voor de hand liggende redenen zijn illegale bewoning, bewoning door diplomaten (die zich niet hoeven in te schrijven) of een lek in de basisregistratie.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button