Regionaal nieuws

HPV vaccinatie zonder afspraak mogelijk

- advertentie -

Winschoten – Vanaf 4 maart 2023 kunnen jongeren van 19 tot en met 26 jaar de HPV vaccinatie zonder afspraak krijgen op de vaccinatielocatie in Groningen aan de Osloweg. 4 maart is jaarlijks de dag waarop HPV landelijk en wereldwijd in de belangstelling staat, het is HPV awarenessday. Om het bewustzijn over HPV te vergroten en de drempel te verlagen, start GGD Groningen met prikken zonder afspraak. De HPV vaccinatie staat bij veel mensen bekend als de prik tegen baarmoederhalskanker.

- advertentie -

Vrije inloop op Osloweg
Met ingang van 4 maart is het mogelijk om de vaccinatie zonder afspraak te halen op de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Groningen. Voor een vaccinatie op alle andere locaties in de provincie is wel een afspraak nodig. Een afspraak kan men online maken op www.HPVafspraak.nl. Voor wie twijfelt over de vaccinatie is er een keuzehulp beschikbaar op www.hpvkeuzehulp.nl.

Tot en met 10 maart geeft GGD Groningen de vaccinaties op diverse locaties in de provincie. Daarna alleen op de Osloweg in Groningen. Alle praktische informatie is te vinden op de website.

Wat is HPV?
HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het virus is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt goed tegen 6 soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. Jaarlijks wordt op 4 maart landelijk en wereldwijd aandacht gevraagd voor HPV.

Gratis in 2023
Tegen HPV worden 2 vaccinaties gegeven. Tussen de vaccinaties zit minimaal 150 dagen. Jongeren die een eerste vaccinatie hebben gehaald, krijgen over enkele maanden een sms om hen eraan te herinneren om een tweede afspraak te maken. Alleen in 2023 zijn deze vaccinaties kosteloos voor jongeren van 19 tot en met 26 jaar. Voor wie niet in de doelgroep valt en voor wie na 2023 de vaccinatie wil hebben bedragen de kosten een paar honderd euro.

Alle meisjes en jongens krijgen op de leeftijd van 10 jaar een uitnodiging via het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn gratis.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button