Algemeen

Emotionele 4 mei herdenking in Bad Nieuweschans

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Op donderdag 4 mei herdenken wij, staat in de aankondiging.” Maar dit jaar was in het grensdorp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vele Joden, Roma’s en Sinti’s en anderen de grens overstaken naar de concentratiekampen, om nooit meer terug te keren, emotioneel beladen. Dit omdat ook Oekraïners bloemstukken hebben gelegd bij het monument aan het begin van de Voorstraat.

- advertentie -

Ook voor hen speelt de oorlog nog elke dag. Twee gezinnen wonen sinds enkele weken in het dorp in de voormalige marechausseekazerne.

Steun
“Wij wilden aan deze herdenking mee doen, omdat de inwoners van Bad Nieuweschans ons enorm steunen en meeleven met wat in ons eigen land gebeurt”, aldus één van de Oekraïense vluchtelingen.

Voorzitter van dorpsbelangen Peter Hagedoorn noemde in zijn toespraak ook dat wij nooit mogen vergeten wat vrijheid betekent. Hij noemde met name de jongeren, die bijna geen besef hebben hoe belangrijk het is om dit te blijven herdenken. Ook de oorlog in Oekraïne werd nog eens duidelijk naar voren gebracht.

Om vier uur ’s middags zijn bij het stationsmonument bloemstukken namens de gemeente gelegd. Om 18:45 uur is er een stille tocht gemaakt naar de begraafplaats aan de Rusthoflaan om stil te staan en bloemen te leggen bij graven van verzetshelden en piloten.

Tegen acht uur was de stoet bij het monument aan de Voorstraat voor de krans- en bloemlegging gevolgd door twee minuten stilte. Zang en muziek is verzorgd door het Schansker Dameskoor en de trompettisten Willem en Ira Frieswijk.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button